11 direcții de sănătate publică, inclusiv DSP București au refuzat să furnizeze date pentru raportul „Siguranța pacientului în actul medical”

11 direcții de sănătate publică, inclusiv DSP București au refuzat să furnizeze date pentru raportul „Siguranța pacientului în actul medical”

Mai puțin de jumătate dintre spitalele din România raportează erorile medicale. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate care a prezentat, astăzi, raportul „Siguranța pacientului în actul medical”. Potrivit acestuia, doar 42% din cele 513 spitale din România au raportat în anul 2020 ”evenimente adverse asociate asistenței medicale”, așa cum sunt definite aceste situații de legislația română, care nu include noțiunea de „eroare medicală”.

Ce este mai îngrijorător este faptul că, potrivit raportului, cei mai expuși la aceste situații sunt copii, iar cele mai frecvente evenimente raportate de spitale sunt infecțiile nosocomiale.

Autorii raportului au făcut și o serie de recomandări pentru îmbunătățirea situației, începând cu armonizarea legislativă, reducerea birocrației, eliminarea costurilor pentru pacient și încurajarea personalului medical să raporteze erorile medicale, până la îmbunătățirea infrastructurii sanitare, inclusiv extinderea raportării și la restul unităților medicale, nu doar spitalele

În acest context, Vlad Mixich, specialist în politici publice de sănătate, a precizat că orice eroare medicală are două victime, iar „victima secundară este medicul – victima unei greșeli, a unei suprasolicitări sau a lăcomiei de a lucra mai multe ore, sau victima sistemului, pentru că nu există medici răi, nimeni nu face medicină pentru a face rău, dar există sisteme rele, iar sistemul medical românesc îi împinge pe medici în groapa erorii medicale, îi ajută să greșească”.

Vlad Mixich a explicat că acest lucru nu se poate schimba doar prin modificarea legilor, ci dacă ne uităm la alții care au avut aceleași probleme. El a precizat că, în 1999, un raport devastator a fost publicat în SUA, arătând că a treia cauză de mortalitate în Statele Unite o reprezentau erorile medicale.

„Nimeni nu învață dintr-o greșeală dacă nu vorbește cu colegi din alte spitale. O greșeală din care nu înveți o vei repeta. În SUA există o medicină defensivă, dar și o cultură medicală de învățare din eroare, există conferințe medicale la care despre asta vorbesc, își prezintă unii altora erorile medicale, fără teama că în spatele lor sunt camere de luat vederi care să vâneze audiență, protejați solid de malpraxis”, a explicat Vlad Mixich.

El a precizat că în SUA s-au făcut două lucruri: au avut mai mulți oameni din sistem care au înțeles că trebuie să iasă și să vorbească și să le explice oamenilor și au stabilit de comun acord un obiectiv comunicat public – niște ținte cât se poate de concrete.

AUTOR: F.S.