Certificatul digital european pentru Covid-19 va deveni operaţional și în România, de la 1 iulie

Certificatul digital european pentru Covid-19 va deveni operaţional și în România, de la 1 iulie

Certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional în România, la 1 iulie și va putea fi descărcat în una dintre cele trei variante de pe un website securizat. Anunțul a fost făcut, astăzi, de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu. Oficialul a declarat că Parlamentul European a aprobat, ieri, oficial documentul menit să faciliteze călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

“Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat), începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă“, a afirmat Andrei Baciu la Senat.

Documentul se va aplica de la 1 iulie 2021 pentru o perioadă de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi, însă, o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie, avertizează reprezentanții legislativului european.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie şi va include şi un cod QR. Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană.

Certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane, cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19, cei care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat și cei care pot dovedi absența infectării în acest moment, printr-un test PCR negativ

AUTOR: F.S.