Soluţie de compromis pentru rezolvarea blocajului de la Institutul Cultural Român

Soluţie de compromis pentru rezolvarea blocajului de la Institutul Cultural Român

A fost găsită o soluție de compromis, pentru Institutul Cultural Român, care a intrat în blocaj din cauza luptei pe funcții din coaliție.

Pe 21 aprilie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifica legea de organizare şi funcţionare a ICR, prin permiterea prelungirii cu trei luni a mandatelor celor din conducere (care expirau pe 25 aprilie), adică a preşedintelui şi vicepreşedinţilor, astfel încât coaliţia de guvernare să aibă timp să discute în interiorul ei pe cine va propune şi să dea drumul procedurilor parlamentare.

Chiar dacă a trecut mai bine de o lună şi jumătate, coaliţia nu a avansat niciun nume, pentru că încă nu e clară împărţirea funcţiilor.

Prin urmare, coaliţia a modificat ieri, la Comisia de cultură din Camera Deputaţilor, ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind ICR. Schimbarea este una singură, adică faptul că mandatele celor din conducere sunt prelungite nu cu trei luni, ci cu şase luni, în cazul în care nu are loc derularea procedurii parlamentare de alegere a noi membri pentru şefia ICR.

Deputatul de Dâmbovița Ionuț Vulpescu numește ceea ce se întâmplă un “amestec de amatorism, incompetență și reavoință“.

“Camera Deputaților a votat astăzi proiectul de lege ce corectează una din cele mai nocive OUG pentru domeniul culturii din ultimii 30 de ani. Un amestec de amatorism, incompetență și reavoință a Guvernului Cîțu a făcut ca în ultimele săptămâni Institutul Cultural Român să își fi încetat, practic, existența.

“Cei aproape 200 de angajați nu și-au putut primi salariile, cele 18 reprezentanțe nu au putut funcționa, iar programele au fost suspendate. Pentru prima oară după Revoluție, ICR, parte a unei rețele europene, nu a putut organiza niciun eveniment de Ziua Europei. Ne-am făcut de râs și în cadrul rețelei globale EUNIC. Cam asta înseamnă „reformă” în viziunea actualei puteri.

Urmează votul Senatului, însă aceasta este doar o soluție provizorie. Ar trebui organizate cât mai repede audieri pentru o nouă conducere a Institutului, înainte de vacanța parlamentară. Altfel, riscăm ca întreaga situație de acum să se repete”, a scris Ionuț Vulpescu, pe pagina sa de socializare.

AUTOR: F.S