You are currently viewing Comisia Europeană anchetează dacă ajutorul oferit de statul român companiei TAROM este conform cu normele UE

Comisia Europeană anchetează dacă ajutorul oferit de statul român companiei TAROM este conform cu normele UE

Comisia Europeană vrea să evalueze dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române companiei TAROM sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

Anul trecut, TAROM a primit de la statul român un împrumut de salvare temporar de aproximativ 36,7 milioane de euro. Ulterior, la finalul lunii mai 2021, autoritățile române au notificat Comisia că urmează să fie aplicat un plan de restructurare a companiei.

Planul respectiv stabilește un pachet de măsuri pentru raționalizarea operațiunilor TAROM, reînnoirea flotei companiei aflate în proces de învechire și reducerea costurilor. Astfel, România intenționează să sprijine restructurarea printr-o finanțare publică de aproximativ 190 de milioane de euro, sub forma unei injecții de capital, a unei subvenții și a eliminării din bilanț a datoriilor corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare (aproximativ 36,7 milioane de euro) și a dobânzii aferente.

Investigația aprofundată pe care o va demara Comisia Europeană va examina în special:

  • dacă planul de restructurare propus este adecvat pentru rezolvarea dificultăților companiei TAROM și pentru restabilirea viabilității pe termen lung a acesteia într-un interval de timp rezonabil, fără să i se acorde în continuare ajutor de stat;
  • dacă TAROM sau operatorii de pe piață ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează excesiv pe finanțarea publică și că ajutorul este proporțional, precum și
  • dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor.

“Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia îndeplinesc condițiile prevăzute în  Orientările privind ajutoarele pentru salvare și restructurare. Totodată, Comisia va continua investigațiile pentru a afla dacă îndoielile sale inițiale se confirmă”, transmite instituția europeană, într-un comunicat de presă.

Autor: Adrian G.