You are currently viewing Marea Britanie ridică toate restricțiile anti-Covid

Marea Britanie ridică toate restricțiile anti-Covid

Aproape toate restricțiile din Anglia sunt de azi ridicate. Purtarea obligatorie a măștii a fost eliminată, nu mai exista o limită a numărului de persoane care să poată sta împreună în interior sau în aer liber, distanțarea fizică va fi aplicată doar pentru persoanele infectate, iar aeroporturile și facilitățile de recreere precum cluburile de noapte sau stadioanele vor fi libere să funcționeze la capacitate maximă.

Argumentul în favoarea deciziei lui Boris Johnson de a ridica aproape toate restricțiile este că cea mai mare parte a populației adulte din Marea Britanie este acum vaccinată complet. Însă, în ciuda ratei mari de vaccinare, doar Anglia va relaxa aceste măsuri. Autoritățile regionale din Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au preferat să prelungească măsurile de prevenție.

Premierul britanic plasează Anglia în centrul unui experiment care va oferi o perspectivă mai clară asupra modului în care poate un stat cu o populație de peste 55 de milioane să reziste unui nou val pandemic atunci când toate restricțiile sunt ridicate, conform CNN.

Oamenii de știință din Marea Britanie susțin că transmiterea fără restricții va afecta în mod disproporționat copiii nevaccinați și tinerii care au suferit deja foarte mult de pe urma pandemiei.

Datele oficiale ale guvernului britanic arată că până astăzi, 19 iulie 2021, peste 46 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin, ceea ce înseamnă un total de 87,8% din populația adultă, iar peste 35 de milioane de persoane, adică un total de 53,6%, au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu ambele doze. Totodală, la Londra, mai mult de o treime dintre locuitorii orașului nu au primit încă prima doză de vaccin, ceea ce face din capitala Angliei zona cu cea mai mică rată de vaccinare din țară, potrivit BBC News.

Principalul beneficiar al ridicării restricțiilor va fi fără îndoială industria ospitalității, un sector major al economiei britanice. În timp ce aceste locuri și angajații lor abia așteaptă să se întoarcă la muncă pentru a produce venituri, riscurile asociate acestei reveniri cresc treptat. Kate Nicholls, director executiv la UK Hospitality, a vorbit cu jurnaliștii de la CNN și le-a transmis că multe locații își vor impune propriile restricții pentru a nu risca să fie victimele unor probleme generate de pandemie. Aceasta a mai spus că cea mai mare provocare cu care se vor confrunta multe dintre aceste companii va fi numărul de angajați care vor trebui să se autoizoleze după ce intră în contact cu persoane testate pozitiv cu SARS-CoV-2, deoarece se vor accentua „unele dintre lipsurile de forță de muncă existente pe piață”. 

Dacă relaxarea restricțiilor merge prost, există o șansă reală ca totul să se întoarcă împotriva premierului Boris Johnson. O creștere a cazurilor și numărul de persoane în autoizolare va duce la anularea vacanțelor multor familii, iar oamenii care și-au văzut concediul pierdut îl vor găsi vinovat pe Boris Johnson, crede Joe Twyman, directorul firmei de sondare a opiniei publice Deltapoll.

Dacă situația se înrăutățește, aceasta poate afecta poziția guvernului, deoarece percepția asupra modului în care guvernul se ocupă de pandemie este corelată foarte strâns cu sprijinul populației”, mai spune Joe Twyman, care subliniază că scenariul cel mai rău pentru Boris Johnson ar consta în faptul de a fi nevoit să de declare „învins și să introducă noi măsuri”, în cazul în care lucrurile „merg foarte prost”.

Autor: Adrian G.