You are currently viewing Papa Francisc merge la Budapesta să se întâlnească cu Viktor Orban

Papa Francisc merge la Budapesta să se întâlnească cu Viktor Orban

Papa Francisc se va întâlni, în septembrie, la Budapesta, cu premierul Viktor Orban, în condițiile în care suveranul pontif a criticat în repetate rânduri atitudinile populiste care îi exclud pe imigranți și de care șeful guvernului Ungariei a fost acuzat deseori.

Papa a criticat în repetate rânduri populismul şi suveranismul ca fiind „atitudini izolaţioniste”, care îi exclud pe migranţi, al căror mare apărător este.

Vaticanul a dat publicității miercuri detalii despre viitoarea călătorie apostolică a Papei Francisc. Astfel, Sfântul Părinte îşi va începe călătoria pe 12 septembrie cu o vizită de o jumătate de zi la Budapesta. El va veni pentru slujba de închidere a celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internaţional. Deşi scurta sa prezenţă în Ungaria nu este o vizită de stat, după o primire oficială la Aeroportul Internaţional Franz Liszt din capitala ungară, Papa se va întâlni cu preşedintele Janos Ader şi cu premierul Viktor Orban la Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta.

Întâlnirea cu uşile închise pe care o va avea cu liderii ungari, ce va dura mai puţin de o jumătate de oră, nu va fi urmată de niciun discurs public, rostit în mod tradiţional în faţa autorităţilor civile ale ţării atunci când este vorba de o vizită de stat.

În schimb, Papa se va adresa în public episcopilor din ţară şi apoi reprezentanţilor creştini şi evrei din Ungaria, chiar înainte de a celebra o slujbă în Piaţa Eroilor.

După-amiază, el își va continua voiajul cu o vizită de stat de 72 de ore în Slovacia, până miercuri, 15 septembrie. De data aceasta, „vizita de curtoazie” pe care o va face preşedintei Slovaciei va fi urmată de un discurs în faţa autorităţilor civile ale ţării, luni, 13 septembrie, la Bratislava. El se va întâlni separat cu prim-ministrul şi îl va primi pe preşedintele Parlamentului.

Programul său la Bratislava va include, de asemenea, o întâlnire cu comunitatea evreiască din Slovacia. Papa se va opri, de asemenea, pe 14 septembrie, în al doilea oraş ca mărime al ţării, Kosice (est), unde va saluta comunitatea romă, apoi tinerii.

Înainte de revenirea la Roma a doua zi, Francisc se va opri la locul de pelerinaj naţional din Sastin, la nord de Bratislava, pentru a oficia o slujbă.

Este pentru prima dată când Papa Francisc merge în Ungaria și Slovacia, dar în 2019, când a venit în România, Sfântul Părinte a celebrat o slujbă la Șumuleu-Ciuc, locul cel mai important de pelerinaj anual pentru catolicii maghiari.

Autor: Adrian G.