You are currently viewing SUA vor construi în România prima centrală nucleară cu reactoare modulare de mici dimensiuni

SUA vor construi în România prima centrală nucleară cu reactoare modulare de mici dimensiuni

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cele două țări au încheiat un parteneriat prin care tehnologia americană SMR (small modular reactor) va fi introdusă pentru prima dată în Europa, pentru producerea de energie electrică.

Este vorba despre o centrală nucleară cu 12 module, care va fi construită în colaborare cu compania americană NuScale Power. Urmează ca Joe Biden și Klaus Iohannis să prezinte mai multe detalii despre acest proiect. Totuși, tehnologia nu a fost aprobată încă pentru a fi folosită în UE.

Aceste reactoare avansate pot fi utilizate pentru generarea de energie, în procesul de încălzire, desalinizare sau alte utilizări industriale. Reactoarele SMR oferă multe avantaje, cum ar fi amprente de carbon relativ mici, investiții de capital reduse, capacitatea de a fi amplasate în locații care nu sunt potrivite pentru centrale nucleare mai mari și posibilitatea de adăugări incrementale de putere.

Casa Albă estimează că acest proiect va crea, în primă fază, peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu un potențial de creștere la 30.000, pe măsură ce proiectul se extinde. Acest plan a fost anunțat în contextul unei serii de inițiative ale SUA pentru promovarea energiei verzi și pentru crearea de oportunități de muncă în sectoare cheie precum energie, construcții sau cel auto.

Anterior anunțului Casei Albe, în luna ianuarie a acestui an, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2.

Autor: Adrian G.