Unul dintre manuscrisele pregătitoare pentru teoria relativităţii generale a lui Albert Einstein, document a cărui valoare este estimată la o sumă cuprinsă între două şi trei milioane de euro, va fi scos la licitaţie marţi la Paris, informează AFP duminică, arată Agerpres.
„Acesta este, fără îndoială, cel mai preţios manuscris al lui Einstein propus vreodată la licitaţie„, se arată într-un comunicat al Christie’s, unde va avea loc vânzarea pentru casa Aguttes.
Documentul este un manuscris olograf, de 54 de pagini, scris în 1913 şi 1914, la Zurich (Elveţia), de celebrul fizician de origine germană şi de colaboratorul şi confidentul său, Michele Besso.
Potrivit Christie’s, datorită acestui inginer elveţian „manuscrisul ne-a parvenit, aproape miraculos: Einstein probabil nu s-ar fi obosit să păstreze ceea ce i s-ar fi părut probabil doar o ciornă”.
După teoria relativităţii restrânse, prin care a demonstrat, în 1905, celebra formulă E=mc2, Einstein a început să lucreze la o teorie a relativităţii generale.
Această teorie a gravitaţiei, publicată în cele din urmă în noiembrie 1915, a revoluţionat înţelegerea asupra universului.
Decedat în 1955 la vârsta de 76 de ani, Einstein a devenit un simbol al geniului ştiinţific, dar şi o figură pop, cu celebra sa fotografie din 1951 în care scoate limba.
La începutul anului 1913, el şi Besso „abordează una dintre problemele cu care comunitatea ştiinţifică se confrunta de zeci de ani: anomalia orbitei planetei Mercur„, menţionează Christie’s. Cei doi oameni de ştiinţă au găsit rezolvarea acestei enigme. Aceasta nu se află în calculele din acest manuscris, care include „o serie de erori ce au trecut neobservate„. După ce Einstein le-a descoperit, nu i-a mai păsat de această ciornă, păstrată însă de Besso.
„Documentele ştiinţifice olografe ale lui Einstein din această perioadă şi, în general, de dinainte de 1919, sunt extrem de rare”, a subliniat Christie’s.
„Fiind una dintre cele două ciorne ce documentează geneza teoriei relativităţii generale şi care ne-au parvenit, aceasta este o mărturie extraordinară a activităţii lui Einstein şi ne permite o plonjare fascinantă în mintea celui mai mare om de ştiinţă din secolul XX„, a precizat casa de licitaţii.
Celălalt document cunoscut din această perioadă crucială în activitatea de cercetare a fizicianului, cunoscut sub numele de „Caietul de la Zurich” (sfârşitul anului 1912 – începutul anului 1913), se află în arhivele Einstein de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel.
Autor: Adrian G.