Principele Nicolae a fost prezent, astăzi, la Biblioteca Județeană ”Ion Heliade Rădulescu”, din Târgoviște, la o acțiune menită să marcheze Ziua Culturii Naționale și să aducă în atenția publicului faptele și viața unor personalități, care au marcat soarta României moderne. Prezentă la eveniment, Monica Ilie, viceprimarul municipiului Târgoviște și-a exprimat recunoștința pentru posibilitatea de a afla poveștile transmise cu căldură de Alteța Sa.
”M-am bucurat astăzi să ne revedem la Biblioteca Judeţeană din Târgoviște cu Alteța Sa, Principele Nicolae, înainte de o mare sărbătoare a romanilor, Ziua Culturii Naționale și ziua de naștere a celui care a spus ,,că teiul e sfânt, a celui al cărui nume nu se cade să fie luat în deșert, a celui care oricâte desnădejdi ne-ar încerca ne dă temeiuri ca totuși să nu desnădăjduim”, după cum afirma Geo Bogza.
Calitatea de arhitect spiritual al României moderne nu i-o poate lua nimeni lui Mihai Eminescu, cel care nu a apucat să vadă pe hartă nici măcar jumătate din România reală, dar a intuit-o, a pipăit-o aievea cu ochii minţii sale creatoare şi a cântat-o duios, în cele mai frumoase versuri, ca atâţia alţi titani ai culturii române. Eminescu îndeamnă necontenit la iubirea de ţară, de neam şi de limbă şi este, în acelaşi timp, un mare patriot şi un om universal.
Mă bucur că astăzi, am avut onoarea să aflăm despre un alt patriot, un alt om universal, care a scris parte a istoriei țării noastre, un alt Mihai, rege al României de astă dată, în adevăratul sens al cuvântului. Am aflat lucruri inedite, neștiute, calzi, povestite prin ochii și inima nepotului acestui mare om, Regele Mihai, care a fost contemporan cu două generaţii de Brătieni, cu Iuliu Maniu, regele Ferdinand, Nicolae Iorga, Octavian Goga, Aristide Briand, Nicolae Titulescu, Gustav Stresemann, Churchil, Stalin, Antonescu, Ceauşescu și mulți alții. Le-a intersectat calea și destinele ca rege-copil, tânăr exilat, izgonit, reîmpământenit, supraviețuindu-le, nu doar fizic, ci parcă în ritmul mai adânc al unei justiții făcute fie și țării sale și al recâștigării libertății cetățenilor ei. Simplitatea, demnitatea sa naturală, o iubire caldă şi nestinsă pentru România şi tot ce e necesar pentru împlinirile ei adevărate au fost mereu trăsăturile acestui personaj fabulos.
I-am felicitat pe toți pentru această activitate culturală de substanță, și le-am mulțumit pentru că publicul târgoviștean a avut șansa de a participa, de a afla despre oameni mari, care sunt lauda poporului român.
Să ne fie de folos cuvintele și faptele înaintașilor”, scrie viceprimarul târgoviștean pe pagina sa de Facebook.
AUTOR: F.S.