You are currently viewing Un vas din Epoca Bronzului a fost descoperit în Prahova, de amatori, cu un detector de metale

Un vas din Epoca Bronzului a fost descoperit în Prahova, de amatori, cu un detector de metale

Câţiva amatori au descoperit pe malul unui râu din Prahova, cu ajutorul unui detector de metale, un vas din Epoca târzie a Bronzului, estimat că datează din perioada 1400-1200 înainte de Hristos. Reprezentanții Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova au reacționat, după două zile, spunând că au fost anunţaţi în timpul descoperirii, iar muzeograful de serviciu le-a transmis celor care au găsit vasul să îl acopere la loc cu pământ. 

Vasul a fost găsit duminică, pe malul râului Vărbilău, de câţiva pasionaţi de arheologie, cu un detector de metale. Ei au postat un anunț în acest sens și câteva fotografii pe un grup de Facebook al comunităţii arheologilor amatori din România .

Reprezentanții Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, aflat în subordinea Consiliului Judeţean, au reacţionat marți, spunând că, deși au fost anunţaţi despre această descoperire încă de duminică după-amiază, nimeni de la muzeu nu a mers acolo şi că muzeele, în general, nu au atribuţii în astfel de situaţii:

Descoperitorii au contactat telefonic Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova duminică, 6 februarie 2022, în jurul orei 13.30, pentru a comunica descoperirea cu ajutorul detectorului de metale a unui vas din bronz de mari dimensiuni pe valea râului Vărbilău.

Muzeograful de serviciu a solicitat mai multe detalii şi câteva fotografii ale piesei şi ale locului descoperirii.

După vizualizarea fotografiilor, muzeograful de serviciu le-a transmis să contacteze reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Prahova şi să reacopere cu pământ vasul pentru protecţia sa până la deplasarea la locul descoperirii a unor specialişti şi demararea cercetărilor arheologice preventive. Descoperitorii au ignorat sugestiile muzeografului de serviciu şi au continuat pe cont propriu lucrările de scoatere a cazanului”.

Conducerea instituţiei mai spune că, din punct de vedere legal, în cazul unor astfel de „descoperiri întâmplătoare” cu ajutorul detectorului de metale, muzeele nu au atribuţii şi că, potrivit legislaţiei, serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor asigură supravegherea de specialitate a lucrărilor la care au fost consemnate descoperiri arheologice întâmplătoare, declanşând, după caz, procedurile de clasare prevăzute de lege:

În aceste condiţii asocierea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi a specialiştilor săi cu lucrările desfăşurate de către descoperitorii vasului din bronz este regretabilă şi fără temei, aducându-ne prejudicii de imagine”.

Conform comunicatului muzeului, vasul ar fi fost deteriorat în timp ce a fost scos din pământ:

Vă aducem la cunoştinţă că în prezent vasul a fost preluat de către instituţia noastră de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova şi au fost demarate procedurile specifice pentru restaurarea şi conservarea sa în condiţii optime.

S-a constatat că în timpul scoaterii din pământ de către descoperitori, cazanul a suferit importante deteriorări care vor îngreuna procesul de restaurare. În urma unei prime evaluări, cazanul poate fi încadrat în descoperirile aparţinând epocii târzii a bronzului (a doua jumătate a mileniului al II-lea a. Chr. – aproximativ 1400 – 1200 a. Chr.).

Funcţionalitatea precum şi alte detalii privind această piesă urmează a fi stabilite în urma unor cercetări mai aprofundate, atât la locul descoperirii cât şi în laboratoarele muzeului”.

Autor: Adrian G.