You are currently viewing Ucraina restricționează temporar exporturile de cereale și semințe către România

Ucraina restricționează temporar exporturile de cereale și semințe către România

Compania națională de căi ferate a Ucrainei a restricționat temporar transportul unor bunuri agricole prin punctele de trecere a frontierei către România și Polonia, a anunțat sâmbătă compania de consultanță APK-Inform, care nu a precizat de ce au luat autoritățile ucrainene această decizie.

Ucraina, un mare producător agricol, obișnuia să-și exporte majoritatea mărfurilor prin porturi maritime, dar, de la începutul invaziei Rusiei, a fost forțată să exporte bunuri pe cale feroviară, pe la granița de vest.

APK-Inform a precizat că, în ceea ce privește România, există restricții la exportul de cereale și semințe prin trecerile Diakovo și Vadul-Siret, începând de astăzi și “până la noi ordine”.

De asemenea, compania de consultanță a spus că restricțiile privind circulația mărfurilor către Polonia prin Iahotîn vor fi valabile în perioada 16 aprilie – 18 aprilie. Alte restricții sunt în vigoare pentru transportul de cereale, semințe oleaginoase și produse alimentare prin Izov către orașele poloneze Hrubieszów și Sławków.

Săptămâna aceasta, ministrul ucrainean al Agriculturii Mykola Solsky a declarat că sarcina principală a ministerului este să găsească modalități alternative de export al cerealelor ucrainene. Țara are milioane de tone de diverse mărfuri disponibile pentru export.

Solsky a mai spus că 1,25 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase se află pe nave comerciale blocate în porturile ucrainene și că acestea s-ar putea deteriora în curând. Înainte de război, Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase pe lună. În martie, exporturile au scăzut la 200 de mii de tone.

Editor: Adrian G.