Academia Română și Centrul Internațional de Biodinamică organizează, în perioada 19-21 mai 2022, simpozionul internațional „Biodinamica – o abordare transdisciplinară“ | Biodynamics – A Transdisciplinary Approach.
Fizicianul Ștefan Hell, membru de onoare al Academiei Române și laureat al Premiului Nobel pentru chimie va participa la acest simpozion în calitate de invitat special, la invitația acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, și a dr. Eugen Gheorghiu, directorul Centrului Internațional de Biodinamică.
În prima zi a simpozionului, Ștefan Hell va susține o conferință cu titlul „MINFLUX and MINSTED provide molecule-scale resolution in fluorescence microscopy“, care se va desfășura în Aula Academiei Române.
Programul manifestării este disponibil la adresa https://sites.google.com/view/biodynamics2022/home
Fizicianul german de origine română, Ștefan Walter Hell (n. 1962, Arad), a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2012, cu doi ani înainte de a fi distins, în 2014, cu Premiul Nobel pentru chimie „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție“ împreună cu fizicianul Eric Betzig și chimistul William E. Moerner, ambii din SUA.
Simpozionul marchează douăzeci de ani de la înființarea Centrul Internațional de Biodinamică – CIB sub egida UNESCO, aniversare amânată de pandemia COVID19.
Manifestarea științifică „Biodinamica – o abordare transdisciplinară“ are un dublu scop:
(1) consolidarea unui pol de excelență transdisciplinară în biodinamică și în domenii conexe pentru accelerarea inovării în analiza multidimensională, cu înaltă rezoluție spațială, a dinamicii celulare;
(2) lansarea inițiativei de agregare a unor grupuri care reunesc aceste competențe pentru abordarea unor provocări biomedicale majore, precum testarea rapidă a sensibilității și rezistenței la compuși antimicrobieni.
Editor: Adrian G.