You are currently viewing Dragoș Popescu – senator USR: avem nevoie de politici publice integrate, care să reducă poluarea aerului și să combată efectele asupra sănătății umane

Dragoș Popescu – senator USR: avem nevoie de politici publice integrate, care să reducă poluarea aerului și să combată efectele asupra sănătății umane

Palatul Parlamentului a găzduit primul seminar cu tema “Poluarea aerului și sănătatea”, acțiune organizată de Comisiile pentru mediu și de sănătate din Senatul României, la inițiativa senatorului de Dâmbovița Dragoș Popescu, a deputatului Oana Cambera și a asociației Ecopolis.

Ne dorim să facem pași rapizi și să reducem aceste cifre, iar în acest scop am inițiat acest seminar, pentru a ne influența și inspira reciproc și pentru a crea o masă critică de experți care să lucreze pentru politici publice coerente și eficiente, pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor români,” a subliniat Dragoș Popescu – senator USR.

La dezbaterile deschise de Ministrul Sănătății, au participat medici specialiști, experți în politici publice de mediu și sănătate, experți internaționali, de la Organizația Mondială a Sănătății și Direcția Generală de Mediu a CE.

În cadrul seminarului, 6 medici specialiști, coordonați de doctorul Radu Țincu au prezentat modurile în care poluarea afectează copiii și persoanele vulnerabile, implicațiile poluării în apariția cancerului, efectele asupra bolilor pulmonare, ale pielii, precum și corelațiile între patologia cardiovasculară și diferiți poluanți.

Poluarea aerului reprezintă un subiect de actualitate, mai ales în contextul în care, la nivel global, reprezintă a patra cauză pentru mortalitate, fiind responsabilă pentru 7 milioane de decese în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. 13% dintre cazurile de astm bronșic la copil se datorează poluanților din gazele de eșapament și 2 milioane de copii din lume vor dezvolta astm din cauza poluării, iar o creștere cu doar 10 unități în poluarea aerului crește riscul de cancer cu 16-26%

Doctorul Radu Țincu a vorbit despre implicațiile poluării asupra apariției cancerului: “Sigur că sursele poluării le știm, dioxizii de sulf, oxizii de azot, monoxidul de carbon, care întârzie dezvoltarea creierului, compușii organici volatili, care favorizează carcinogeneza, iar particulele PM stimulează inflamația căilor pulmonare, care în timp poate duce la apariția cancerului. De asemenea, aveam ozonul, care crește riscul de dezvoltare a cancerului. Este absolut necesară o rețea funcțională de monitorizare a calității aerului, astfel încât să știm când să deschidem ferestrele și când nu, rețea accesibilă cetățenilor, ca ei să aibă un control direct asupra calității aerului și asupra riscurilor la care se expun.”

În cea de-a doua parte a discuțiilor, pe tema politicilor de mediu și sănătate, Maria Neira, directorul Departamentului de Sănătate Publică, Mediu și Determinanți Sociali ai Sănătății de la World Health Organization (WHO), a vorbit despre faptul că poluarea aerului este una dintre principalele provocări pentru sănătatea publică și despre importanța monitorizării permanente și identificarea soluțiilor punctuale și imediate. Acest aspect ar trebui să fie o prioritate pentru COP27.

Într-un comunicat de presă remis la redacție, senatorul Dragoș Popescu a prezentat câteva dintre concluziile întâlnirii:

Dacă ar fi aplicate noile recomandări OMS în ceea ce privește nivelul poluanților atmosferici, 90% dintre orașele din România ar înregistra depășiri periculoase pentru sănătatea umană – potrivit Institutului Național de Statistică.

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului este insuficientă, nu are acoperire la nivel național și nu oferă informații concrete locuitorilor, în timp real.

Este necesară realizarea unei platforme unice, care să includă și senzorii independenți, iar informația să fie ușor de înțeles și utilizat.

Nu avem programe de măsurare a calității aerului din interior și nici campanii de informare corectă pentru cetățeni cu privire la riscurile la care se expun când respiră aer poluat.

Toți medicii au susținut că populația vulnerabilă, în special persoane cu venituri mici, care locuiesc la periferia marilor orașe, sunt mai expuse poluării atmosferice și au o sănătate mai precară din acest motiv.

Avem nevoie de politici publice integrate, care să reducă poluarea aerului și să combată efectele asupra sănătății umane, în special pentru grupurile vulnerabile.

AUTOR: F.S.