You are currently viewing România a fost reprezentată la reuniunea Arhivelor Diplomatice ale Uniunii Europene de la Paris

România a fost reprezentată la reuniunea Arhivelor Diplomatice ale Uniunii Europene de la Paris

În perioada 16-17 iunie 2022, la Paris, s-a desfășurat reuniunea Arhivelor Diplomatice din statele membre și instituțiile Uniunii Europene (European Union Diplomatic Archives #EUDiA), în cadrul Preşedinţiei franceze la Consiliul Uniunii Europene PFUE2022.
Arhivele Diplomatice ale statelor membre și instituțiilor Uniunii Europene s-au întrunit pentru prima dată în 1972, acest grup de lucru fiind constituit din anul 1987, în vederea consultării și cunoașterii celor mai bune practici pentru conservarea și consultarea documentelor diplomatice naționale și europene, întrunindu-se periodic sub coordonarea statelor membre care dețin Președinția Consiliului UE.
Arhivele Diplomatice ale Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze (Archivesdiplomatiques) au organizat o reuniune deosebit de reușită, remarcabilă prin densitatea, profunzimea programului și nivelul de înaltă ținută a prezentărilor și dezbaterilor, la care au participat reprezentanți din 20 de state membre și instituții europene.
În cadrul sesiunii de lucru, prezentările și discuțiile au vizat tematici diverse, precum legislația arhivistică națională și europeană, rolul arhivelor diplomatice în dezvoltarea și promovarea proiectului european, diplomația feministă, organizarea de expoziții comune și publicarea unor volume de documente, digitalizarea documentelor de arhivă, adoptarea de soluții software specifice activității arhivistice, accesul la arhivele diplomatice, ș.a.
Lucrările din prima zi s-au desfășurat la Centrul Arhivelor Diplomatice din La Courneuve, un ansamblu arhitectonic impresionant, conceput special după planurile arhitectului de renume internațional Henri Gaudin.
Arhivele Diplomatice franceze au fost relocalizate în anul 2009 în sediul actual, în parteneriat public-privat, întrucât spațiile ocupate în clădirea istorică a Ministerului francez al Afacerilor Externe, din Quai d’Orsay, deveniseră insuficiente, iar condițiile de păstrare de la subsolul clădirii erau improprii datorită inundațiilor fluviului Sena.
În aceeași locație se păstrează și biblioteca MAE francez, cu peste 200.000 de titluri de specialitate. Condițiile de păstrare a documentelor de arhivă sunt la cele mai înalte standarde, fiind prevăzute cu sisteme de acces și control, de detecție și stingere a incendiilor, cu instalații de climatizare automate și sisteme de depozitare moderne.
Această relocare într-un sediu nou a oferit numeroase avantaje: regruparea într-un singur loc a tuturor arhivelor din Centrala MAE; conservarea fondurilor în condiții optime; îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru personal și public; valorizarea superioară a patrimoniului arhivistic.
De asemenea, pe lângă Arhivele Diplomatice funcționează Asociația Prietenilor Arhivelor Diplomatice, constituită din istorici de prestigiu și foști ambasadori pensionari ai Franței, care își desfășoară activitatea pentru publicarea sistematică a documentelor diplomatice și valorificarea experienței profesionale a membrilor săi sub forma unor volume de specialitate, de memorii etc. Asociația urmărește și identificarea și preluarea unor fonduri personale ale foștilor diplomați ori ale altor persoane, de interes pentru istoria și diplomația Franței.
Cea de-a doua zi a reuniunii a fost dedicată situației învățământului și cercetării arhivistice contemporane și cooperării internaționale pentru formarea arhivistică, întâlnire găzduită de Campusul universitar Condorcet Paris – Aubervilliers (Orașul Științelor Umaniste și Sociale).
Deschis în septembrie 2019, Campusul universitar Condorcet – Orașul Științelor Umaniste și Sociale, este unul dintre cele mai mari campusuri europene în domeniul cercetării în științe umaniste și sociale, având cu adevărat proporțiile unui oraș cu o arhitectură modernă impresionantă. Aici au fost relocate 11 instituții de învățământ superior și organizații specializate în științe umaniste și sociale.
Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe au reprezentat România la această reuniune, participând activ la schimbul de informații și la cunoașterea celor mai bune practici pentru conservarea, consultarea și valorificarea documentelor diplomatice naționale și europene.
În contextul deplasării la Paris, pentru a participa la reuniunea EUDiA, șeful Arhivelor Diplomatice ale MAE român, dr. Doru Liciu, a depus un buchet de flori la locul de veci al marelui muzician George Enescu, aflat în cimitirul Père-Lachaise, situat în al 20-lea arondisment al capitalei franceze.

Editor: Adrian G.