You are currently viewing Mihaela Bilic: Gătitul acasă- soluția pentru o viață sănătoasă

Mihaela Bilic: Gătitul acasă- soluția pentru o viață sănătoasă

Reputatul medic nutriționist, Mihaela Bilic, a transmis, printr-un mesaj pe Facebook, un sfat pentru o alimentație echilibrată, ceea ce înseamnă și o viață sănătoasă. Așa cum a precizat de nenumărate ori,  aceasta pledează pentru mâncarea gătită acasă, care, chiar dacă nu este cea mai practică și comodă, este cea mai sănătoasă.

,,Zilele astea s-a tot vorbit despre dreptul de a vota și libertatea de a alege o viață mai bună. Când vine vorba despre mâncare, tot noi suntem responsabili de felul în care votăm, cui îi acordăm încrederea și responsabilitatea de a ne hrăni. Pentru că, ce să vezi, încă din antichitate oamenii au evitat să stea la cratiță. Făceau asta doar cei care erau nevoiți…sau plătiți ca să gătească.
Până prin anii ‘70, societatea a stabilit că femeia trebuie să fie gospodină, iar bărbatul să asigure veniturile casei. Odată cu emanciparea femeilor, timpul pentru gătit s-a scurtat, spre bucuria industriei alimentare, care s-a oferit să ne livreze totul gata preparat. În ultimii ani am descoperit și noi mirajul abundenței occidentale în care poți sta liniștit la serviciu, supermarketul și fastfood-ul gătesc pentru tine. Iar cu noile reguli de distanțare socială nici nu mai e nevoie să ieși din casă, totul îți este livrat la ușă…ca la mama acasă.
O fi practic și comod, însă nu poate fi sănătos atâta vreme cât industria alimentară trebuie să facă profit din asta, deci va folosi cele mai ieftine ingrediente și ne va oferi produse care să ne placă- nu pentru că sunt gustoase, ci pentru că au multă sare, grăsime, zahăr și E-uri de orice fel.

În prezent, tot ce este ambalat și semi preparat are în lista de ingrediente substanțe care nu vin din natură și pe care metabolismul nostru nu le recunoaște. Nimeni nu poate găti “ca la mama acasă” în afară de mama! Indiferent de sloganurile publicitare, doar mâncarea gătită de voi, pornind de la ingrediente proaspete, este sănătoasă, sigură și rezonabilă ca preț. Eliminați produsele procesate din viața voastră, este singura cale de a redobândi controlul alimentar!
Și cea mai frumoasă pledoarie în acest sens am găsit-o la Michael Pollan care spune, citez:

Să gătești sau să nu gătești, asta-i întrebarea? Să gătești câteva seri pe săptămână, sau fie și doar în weekend, produse pe care altfel le-ai putea cumpăra, înseamnă un vot. Un vot împotriva infiltrării comerciale în fiecare colțișor al vieții noastre. Să gătești de plăcere e o declarație de independență față de corporațiile care încearcă să ne organizeze viața, să profite de orice ocazie de a consuma. Gătitul ne oferă șansa de a investi direct în noi și în cei pe care iubim. Pentru că nu există o activitate mai puțin egoistă, o muncă mai puțin alienată și un timp mai puțin irosit decât atunci când prepari ceva delicios și hrănitor pentru cei dragi”, a comentat medicul, pe Facebook.

Editor: Adrian G.