You are currently viewing Guvernul bulgar a căzut în urma unei moțiuni de cenzură

Guvernul bulgar a căzut în urma unei moțiuni de cenzură

Guvernul bulgar condus de premierul Kiril Petkov a căzut, miercuri, după prima moțiune de cenzură reușită din istoria recentă a Bulgariei, relatează novinite.com

Moțiunea de cezură a fost inițiată de GERB. Argumentul celui mai mare grup de opoziție a fost „eșecul guvernului în politica financiară a țării”.

Ce urmează, potrivit informațiilor transmise de novinite.com

Guvernul este acum pregătit să demisioneze. Președintele trebuie să înceapă consultările cu partidele din Adunarea Națională. Urmează prezentarea primului mandat de anchetă pentru cea mai mare forță politică – „Noi continuăm schimbarea”. Aceștia au la dispoziție 7 zile pentru a aduna o majoritate. În cazul în care mandatul este returnat, șeful statului nu are din nou un termen stabilit pentru consultări. Cel de-al doilea partid care va primi un mandat – în acest caz GERB, va avea, de asemenea, 7 zile. Dacă vor returna mandatul, președintele Radev va avea la dispoziție 7 zile pentru a alege cel de-al treilea partid pentru a încerca să formeze un cabinet. Când posibilitățile sunt epuizate, se numește un guvern interimar. Până atunci, guvernul demisionar va conduce țara. Având în vedere procedurile, experții estimează că alegerile anticipate ar putea avea loc cel mai devreme în luna august, dar, din cauza sezonului de sărbători, se așteaptă ca votul să fie programat pentru septembrie sau octombrie”.

Editor: Adrian G.