You are currently viewing Săptămâna aceasta, începe distribuția pastilelor cu iod

Săptămâna aceasta, începe distribuția pastilelor cu iod

Săptămâna aceasta, începe distribuția pastilelor cu iod. Statul le distribuie prin intermediului farmaciilor, dar pentru a le ridica, este nevoie de rețetă de la medicul de familie. Pastilele vor fi folosite, doar în caz de incident nuclear și sunt destinate copiilor și adulților de până în 40 de ani.

Pastilele cu iodură de potasiu vor fi ridicate de la farmaciile comunitare, iar lista cu unitățile dâmbovițene, care le distribuie o regăsiți mai jos. Comprimatele vor rămâne în farmacii timp de 6 luni.

În momentul în care primiți pastilele, la farmacie, veți semna și un acord privind administrarea tratamentului și veți primi pliante prin care sunteți informați că aceste comprimate nu trebuie administrate decât în caz de incident nuclear. Va fi menționată de asemenea modalitatea de administrare.

Astfel, doar în caz de incident nuclear, nou-născuții vor primi un sfert de comprimat, copiii cu vârsta între o lună și 3 ani, o jumătate de pastilă, cei cu vârsta între 3 și 12 ani, o pastilă întreagă, iar cei care au mai mult de 12 ani și adulții, două comprimate.

Pentru a fi eficiente, aceste pastille trebuie luate cât mai repede după expunerea la radiații. Deja după 4-6 ore, absorbția radiațiilor de către organism mai poate fi blocată doar în proporție de 50%.

În cazul adulților cu vârsta peste 40 de ani, nu este recomandată pastila cu iodură de potasiu. Potrivit Ministerului Sănătății, în cazul lor, riscul de cancer tiroidian este mai mic, dar riscul de complicații tiroidiene declanșate de pastilele cu iod este ridicat.

Autor: F.S.