You are currently viewing Producătorii români ne pregătesc pentru o criză de medicamente ieftine

Producătorii români ne pregătesc pentru o criză de medicamente ieftine

Producătorii români avertizează că urmează o criză de antibiotice și alte medicamente cu prețuri sub 25 de lei.

Aceasta ar fi provocată, în special, de creșterea costurilor pentru procesul de ambalare, dar și de timpii de livrare pentru consumabilele folosite în procesul de ambalare, care au ajuns la peste un an, în unele cazuri, de la două-trei luni înainte. Cea mai mare parte a acestora, fiole, carton, aluminiu sau plastic, este adusă din China, iar costurile și termenii de livrare au crescut.

Medicamentele ieftine ajung mai greu pe piață Dacă această criză a antibioticelor nu se observă încă în unele farmacii sau județe, producătorii o resimt din plin, explică Dragoș Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) și CEO al fabricii de medicamente Terapia Cluj.

Produsele devin nerentabile pentru producători. Să vă dau un exemplu: prețul foliei de aluminiu a crescut de șase ori. Cel al amoxicilinei, de opt ori. Mai mult, au dispărut unele materii prime sau materiale specifice, inclusiv din zona antibioticelor: avem un deficit de flacoane de plastic și de mensuri – seringa care se adaptează la flacon pentru a extrage cantitatea exactă”, a mai precizat Dragoș Damian.

AUTOR: F.S.