You are currently viewing Fostul președinte Mihail Gorbaciov are grave probleme de sănătate

Fostul președinte Mihail Gorbaciov are grave probleme de sănătate

Primul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, se confruntă cu grave probleme de sănătate anunță pe canalul său de Telegram unian.net

Potrivit sursei citate, Gorbaciov, în vârstă de 91 de ani, a fost diagnosticat cu diabet și probleme cu rinichii și este supus dializei.

Anterior, economistul Ruslan Grinberg, care l-a vizitat pe Gorbaciov în spital, a declarat că starea lui Gorbaciov se înrăutățește, potrivit Lenta.ru.

Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Fiind conducătorul partidului şi conducătorul de facto al ţării, Gorbaciov a încercat să reformeze partidul comunist osificat şi economia aflată în recesiune prin introducerea glasnostului („transparenţei”), perestroicăi („reconstrucţiei”) şi uskorenie („accelerării” dezvoltării economice), politici lansate oficial la cel de-al XXVII-lea Congres al Partidului Comunist din februarie 1986.

Încercările sale de reformă au dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi la prăbuşirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990. În 1996, Gorbaciov a participat la alegerile prezidenţiale din Rusia, dar a obţinut numai 1% din voturile exprimate, probabil datorită animozităţilor legate de disoluţia Uniunii Sovietice. În timpul turneului electoral, el a primit un pumn în faţă de la un necunoscut.

Editor: Adrian G.