You are currently viewing Directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa: Deocamdată, nu sunt evidente pagubele provocate de secetă în pădure

Directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa: Deocamdată, nu sunt evidente pagubele provocate de secetă în pădure

Seceta nu creează la acest moment probleme în pădurile din judeţul Dâmboviţa, risc mai mare sunt în pepiniere şi plantaţiile tinere, iar în sudul judeţului sunt specii de arbori care au de suferit din cauza scăderii pânzei freatice, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Petre Marin.

Referitor la pagubele provocate de secetă, la pepinierele silvice şi la plantaţii, plantaţiile tinere, aceste pagube pot fi cuantificate în termen util. Şi asta pentru că sunt culturi mai tinere, sunt culturi care sunt foarte repede afectate şi putem să cuantificăm chiar mai devreme de finalul anului. Deocamdată, nu sunt atât de evidente pagubele, nu avem procente serioase de pagube, poate la anumite culturi şi la anumite plantaţii s-ar putea să fie ceva, nu am făcut o evaluare, dar nu este de speriat. Am avut anumite pagube din cauza incendiilor de pădure„, a spus Petre Marin, potrivit Agerpres.ro.

În acest an, în Dâmboviţa, au fost afectate de incendii 107 hectare de pădure, nu au fost zone mari de copaci care să ardă, incendiile cuprinzând liziera pădurii sau vegetaţia uscată.

În partea de sud a judeţului a scăzut nivelul apei freatice, probabil şi în urma exploatărilor de agregate care s-au făcut anii anteriori. La un moment dat, anumite specii nu se mai adaptează la condiţiile noi. Automat, scăzând nivelul apei freatice, şi temperatura în sol e mai mare şi aprovizionarea cu apă e mai mică. Specii care au avut de suferit, se întâmplă acest lucru la plop, salcie, plus aveam culturile de plopi euroamericani, care era o cultură intensivă şi producea în timp de 20-25 de ani o cantitate serioasă de masă lemnoasă şi care nu se mai adaptează. Acum trebuie să fim atenţi cu ce împădurim în continuare„, a mai afirmat directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Petre Marin.

Editor: I.F.A.