You are currently viewing Perspectivele agriculturii ecologice dezbătute la MADR 

Perspectivele agriculturii ecologice dezbătute la MADR 

În perioada 19-20 iulie 2022, MADR împreună cu reprezentanți la nivel înalt ai DG AGRI, au avut un schimb de opinii privind Planul european de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice.

Punctul de plecare al acestui eveniment îl constituie Pactul Verde European cu cele două strategii De La Fermă La Consumator și Strategia în domeniul Biodiversității, potrivit cărora cel puțin 25% din terenurile agricole ale UE trebuie să fie destinate agriculturii ecologice până în 2030.

În prima parte a evenimentului au fost prezenți la masa discuțiilor reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, care, alături de reprezentanții Comisiei Europene au dezbătut subiecte precum Planurile de Acțiune Europene și Naționale, dar și încurajarea tranziției de la agricultura convențională la cea organică prin achizițiile publice verzi.

A doua parte a evenimentului a oferit șansa fermierilor să aibă interacțiuni constructive cu privire la schimbările și oportunitățile oferite de conversia către o agricultură organică.

A doua zi a evenimentului s-a axat pe discuții cu reprezentanții marilor rețele comerciale despre rolul acestora pentru promovarea produselor organice, asigurarea accesului produselor fermierilor în supermarketuri, dezvoltarea de proiecte pilot pentru facilitarea prezenței fermierilor dedicați agriculturii organice. Sectorul de retail și-a manifestat deschiderea către noi parteneriate încheiate cu producători locali, fapt ce ar conduce la scurtarea lanțurilor de aprovizionare, precum și la dezvoltarea comunităților locale.

Participanții la eveniment au susținut ideea unei colaborări mai strânse între autorități, asociațiile de fermieri, organisme de control și reprezentanții marilor rețele comerciale pentru o dezvoltare sustenabilă a sectorului.

Editor: I.F.A.