You are currently viewing Canicula ne afectează și psihic, nu doar fizic. Vezi cum poți depăși mai ușor aceste momente

Canicula ne afectează și psihic, nu doar fizic. Vezi cum poți depăși mai ușor aceste momente

Această vară a fost una marcată de atenționări repetate de caniculă. Medicii ne avertizează că aceasta ne afectează nu doar la nivel de disconfort fizic, ci și psihic.

Când organismul nu reușește să își mențină temperatura de 37 de grade Celsius, corpul este supus la un mare efort, pe toate nivelurile, spun specialiștii.

Canicula produce transpirație excesivă, începe să ne mănânce pielea și să se irite, iar pe acest fond stresul explodează. Ne enervăm din orice, ne pierdem răbdarea, dar și concentrarea. Practic, ne pierdem echilibrul mental.

Poate să apară agitația, nervozitatea, confuzia, apatia, scăderea capacității controlului fizic, emoțional și psihic. De asemenea, poate apărea epuizarea generală și confuzia. Toate acestea sunt însoțite de stări emoționale și gânduri negative. Tot canicula face posibilă instalarea termofobiei, ce se traduce prin frica de căldură.

Când se depășește limita de suportabilitate a organismului din punct de vedere termic și psihic, momentul poate fi depășit printr-o tehnică de respirație ce permite echilibrarea temperaturii corporale relativ repede.

Este indicat să respirăm profund și încet, astfel încât creierul în special și organismul în general să se oxigeneze bine. Gradual, corpul își va regla temperatura și vom depăși momentul dificil.

Este de evitat ca în zilele caniculare să consumăm alcool, cafea, grăsimi în exces și dulciuri, fiind indicat să bem suficientă apă și să consumăm hrană ușoară, în special fructe și legume.

Odihna este la fel de importantă pentru refacerea necesarului de energie al corpului, spun specialiștii.

AUTOR: F.S.