You are currently viewing Primul tren electric nou Alstom va circula în România, în prima parte a lui 2024

Primul tren electric nou Alstom va circula în România, în prima parte a lui 2024

Primul tren electric nou Alstom va circula în România, în prima parte a lui 2024. Anunțul a fost făcut, astăzi în cadrul întâlnirii avute de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionuț Săvoiu, cu Gabriel Stanciu, directorul general al Alstom Transport și cu președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu.

Cu acest prilej, contractul dintre Autoritatea pentru Reformă Feroviară și compania Alstom petru livrarea de trenuri electrice noi a fost extins cu încă 17 unități, pe lângă cele 20 aprobate deja, la începutul lunii martie.

Câștigătorul licitației pentru trenurile inter-regionale va asigura și mentenanța timp de 15 ani, cu posibilitatea de a prelungi această perioadă cu încă 15 ani. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM și bugetul de stat.

Un orizont corect este prima parte a anului 2024 pentru punerea în funcțiune cu călători”, a declarat Gabriel Stanciu. El a subliniat faptul că în contextul războiului din Ucraina și al crizei de semiconductori toți producătorii de material rulant se confruntă cu dificultăți, însă a dat asigurări că acestea vor fi depășite.

La rândul lui, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu, a declarat că primele trenuri vor sosi în România în vara lui 2023 și vor fi supuse la o serie de teste. Apoi, dacă toate lucrurile merg bine, prin luna octombrie ar trebui să se termine toate procedurile de monitorizare cu Compania Națională de Căi Ferate CFR SA și Autoritatea Feroviară Română (AFER). În consecință, a spus el, la finalul anului 2023 primele trenuri ar trebui să fie apte să primească pasageri în serviciul public.

În paralel, la finele lui aprilie-începutul lui mai 2024, va fi lansată licitația pentru desemnarea operatorilor feroviari care vor primi aceste trenuri pentru o perioadă de cinci ani de zile. ”În primele nouă luni din 2024 ar trebui ca aceste trenuri să intre gradual în circulație”, a mai spus Roșeanu.

AUTOR: F.S.