You are currently viewing Primul BMW electric a împlinit 50 de ani

Primul BMW electric a împlinit 50 de ani

În 1972 decenii a fost dezvăluit primul BMW electric, creat pe baza modelului BMW 1602. Acesta marca startul unei evoluții către lansarea primului BMW electric de serie, în 2013. Atunci a debutat BMW i3, care a devenit primul membru al gamei de modele pur electrice BMW, compusă în 2022 din BMW iX3, BMW iX și BMW i4.

Prezentat în 1972, cu ocazia Olimpiadei de la München, BMW 1602 electric nu avea cutie de viteze, iar compartimentul motor era ocupat de 12 baterii Varta.

Deci, sistemul folosea douăsprezece baterii standard VARTA de 12V cu plumb, conectate în serie. Capacitatea totală era evaluată la 12.6 kWh. Bateriile alimentau un motor de curent continuu, dezvoltat de Bosch, care livra o putere continuă de 12 kW/16 CP şi un vârf de putere de 43 CP.  Motorul era conectat direct la diferenţialul spate printr-un reductor, fără a fi nevoie de o cutie de viteză. Printr-o singură pedală se putea controla acceleraţia şi frâna de motor, pentru o experienţă incipientă de „one-pedal-feeling” care a fost consacrată mai târziu de BMW i3.

Lucrurile au evoluat mult de atunci, dar și astăzi, la un automobil electric, bateriile continuă să fie mai importante decât motorul.

BMW aniversează anul acesta 50 de ani de când a prezentat primul său model electric. Aveau să mai treacă încă 41 de ani până când producătorul german să lanseze producția de serie a unui automobil electric, BMW i3.
Primul BMW electric despre care brandul consideră că merită să se vorbească a fost dezvoltat pe baza modelului 1602 și a fost arătat lumii în 1972, când prototipurile au fost folosite ca vehicule de suport în proba de maraton a Olimpiadei de la München.
Olimpiada din acel an se desfășura pe fundalul întunecat al crizei petrolului provocate de țările OPEC. Pentru industria auto, criza oferea oportunitatea afirmării altor variante de propulsie decât cele bazate pe combustie internă, iar Olimpiada era ocazia perfectă pentru a le promova.

Cu o durată de viață de doar 2.500 km, bateriile aveau o greutate totală de 350 kg și puteau fi înlocuite cu un set proaspăt încărcat. BMW 1602 electric cântărea 1329 kg, cu 391 kg mai mult decât modelul cu motor convențional, și atingea 50 km/h în 8 secunde, în timp ce viteza maximă era de 100 km/h. Cu un „plin”, autonomia era de 60 km (la viteză constantă de 50 km/h) sau de 30 km în regimul obișnuit pe atunci în traficul urban.
Acestea sunt cifrele epocii romantice a automobilului electric, care ne fac să înțelegem ce drum lung s-a parcurs până la motoarele cu puteri uriașe de astăzi sau până la autonomiile de 3-400 km.

Editor: I.F.A.