You are currently viewing Republica Moldova majorează prețurile la gaze cu 27%

Republica Moldova majorează prețurile la gaze cu 27%

Autoritatea de reglementare a gazelor din Republica Moldova a majorat tarifele pentru populație cu 27%, în concordanță cu creşterea costurilor aprovizionării cu gaze după ce Rusia a invadat Ucraina, a informat Reuters, preluată de Agerpres.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova, este puternic dependentă de gazele ruseşti şi încearcă să-şi diversifice aprovizionarea, după controversele cu firma rusă Gazprom privind preţul şi temerile privind tăierea livrărilor.

Inflaţia ridicată şi creşterea facturilor de energie au determinat proteste în stradă duminica trecută, manifestanții cerând demisia preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care o acuză că nu a reuşit să negocieze cu Moscova un preţ mai rezonabil la gaze.

Autorităţile de la Chişinău pot accesa suma de 300 milioane de euro pusă la dispoziţie de BERD în eventualitatea că Rusia va tăia furnizarea gazelor. „Deocamdată am ales şapte companii. Gazprom nu este printre ele”, a transmis  vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu.

Editor: I.F.A.

Înapoi la site