You are currently viewing A murit actrița Louise Fletcher, premiată cu Oscar pentru rolul din „Zbor deasupra unui cuib de cuci”

A murit actrița Louise Fletcher, premiată cu Oscar pentru rolul din „Zbor deasupra unui cuib de cuci”

Cunoscuta actriţă americană Louise Fletcher, care a câştigat Oscarul pentru rolul interpretat în 1975 în filmul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat agenţia Associated Press, citată de Agerpres.

Louise Fletcher a murit în somn în prezenţa membrilor familiei sale, acasă, în Montdurausse, o localitate din sudul Franţei, a spus agentul ei, David Shaul, care nu a precizat cauza decesului.

Andrew Bick, unul dintre cei doi fii ai actriţei, a declarat pentru The Hollywood Reporter că Louise Fletcher a murit vineri, 23 septembrie, din cauze naturale. Cunoscuta actriţă fusese diagnosticată de două ori cu cancer, însă a ieşit de fiecare dată învingătoare din lupta cu această boală.

Louise Fletcher a câştigat premiul Oscar în 1976, pentru cea mai bună actriţă în rol principal, datorită interpretării asistentei medicale Mildred Ratched în filmul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, realizat în 1975, o ecranizare regizată de Milon Forman a romanului publicat de Ken Kesey în 1962.

Pelicula a câştigat alte patru premii Oscar, impunându-se şi la categoriile „Cel mai bun film”, ”Cel mai bun regizor” (Milos Forman), „Cel mai bun actor în rol principal” (Jack Nicholson) şi ”Cel mai bun scenariu adaptat” (Lawrence Hauben şi Bo Goldman).

La primirea premiului Oscar, Louise Fletcher a folosit limbajul american al semnelor pentru a le mulţumi părinţilor ei, care erau surzi, şi le-a mulţumit și spectatorilor pentru faptul că au urât -o.

Maniera în care a interpretat acel personaj negativ a fost memorabilă, astfel încât platforma de streaming Netflix a realizat în 2020 un serial intitulat „Ratched”, care prezintă prima parte a vieţii lui Mildred Ratched, asistent medicală devenită răufăcătoare.

Editor: I.F.A.

Înapoi la site