You are currently viewing Dana Patriciu, văduva miliardarului Dinu Patriciu, a câştigat procesul cu ANAF, deoarece fapta s-a prescris

Dana Patriciu, văduva miliardarului Dinu Patriciu, a câştigat procesul cu ANAF, deoarece fapta s-a prescris

Dana Patrciiu, văduva miliardarului Dinu Patriciu, decedat în 2014, a câştigat procesul cu ANAF, în care a fost acuzată că ar fi gestionat în defavoarea unei firme banii din conturi, deoarece fapta s-a prescris. Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel.

Astfel, sentința dată de către Tribunalul București este următoarea „admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune. Respinge cererea, ca prescrisă. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolventă, apel care se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VII-a Civilă”.

Totuși, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București a atacat decizia la Curtea de Apel.

Văduva lui Dinu Patriciu a fost asociată, împreună cu ceilalți doi pârâți, la firma Alpha Domus, înființată în anul 2001. Această societate activa în domeniul proiectării și antreprizei de construcții.

În dosarul deschis împotriva celor trei, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) arată că „la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte: au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane; au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice; au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi; au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea; au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia; au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi”.

Din anul 2017, Dana Patriciu încearcă să le execute silit pe fiicele sale vitrege, Ana și Maria. De asemenea, pe lista această se află și Sabina, prima soție a lui Dinu Patriciu.

În schimb, cele trei femei au dat-o și ele în judecată pe Dana Patriciu, nefiind de acord cu decizia de executare silită.

În acest timp, cea mai mare parte a averii lui Dinu Patriciu a ajuns la amanta sa asiatică, pe nume Melanie Chen.

De asemenea, înainte să se stingă din viață, Dinu Patriciu de afla într-un proces de partajare a averii cu Dana Patriciu. La vremea respectivă, averea era evaluată al 2.3 miliarde de euro.

Editor: I.F.A.