You are currently viewing Alegeri în Italia. Giorgia Meloni favorită pentru postul de prim ministru

Alegeri în Italia. Giorgia Meloni favorită pentru postul de prim ministru

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemați, duminică, la vot, pentru a-și alege parlamentarii, iar observatorii se așteaptă ca extrema dreaptă să câștige în forță și să desemneze premierul care îi va urma lui Mario Draghi.

La doar 45 de ani, Giorgia Meloni, șefa partidului post-fascist Fratelli d’Italia, este favorită pentru a conduce noul cabinet. Fostă admiratoare a lui Mussolini, a cărei deviză este „Dumnezeu, țară, familie”, aceasta a reușit să catalizeze nemulțumirile și frustrările compatrioților săi, manifestând o atitudine ultraconservatoare, fiind ostilă drepturilor pentru minoritățile sexuale, dar și migranților.

Meloni s-a distanțat declarativ de originile fasciste ale partidului, prezentându-l drept un partid clasic conservator. Ea a promis măsuri de reducere drastică a imigrației, la fel ca și Salvini și Berlusconi, dar spre deosebire de aceștia nu are o poziție favorabilă președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Optimiștii mizează, totuși, pe o răsturnare de situație, datorată prezenței la vot și indecișilor, al căror număr era estimat la 20% dintre votanți.

Secțiile de votare se vor închide abia la miezul nopții, ora României, moment în care va fi cunoscut rezultatul sondajelor la ieșirea de la urne.

Editor: I.F.A.