You are currently viewing Radu Popa: Maria Tănase a cântat iubirea pură, dragostea fără compromis și fără sfârșit

Radu Popa: Maria Tănase a cântat iubirea pură, dragostea fără compromis și fără sfârșit

Astăzi ar fi fost ziua Mariei Tănase, un fenomen unic în muzica românească. Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „marea doamnă a milenarului cântec românesc”, „mitul Maria Tănase”, ori „Privighetoarea cântecului”, artista a trăit şi a cântat după cum şi-a dorit, cu o pasiune inegalabilă.

Cum ar spune Marin Sorescu, nici Maria Tănase n’a existat. A existat, însă, o Ciuleandră, o dezmierdare a sufletului, ca o pasăre a eternității ridicată din miezul inimii, spre gloria neamului românesc. Și așa a rămas. Astăzi, ca un dialog bine sudat al modernului cu popularul, când bucuria românilor explodează pe National Arena, spirala fericirii urcă din Ciuleandra Mariei Tănase. Glasul ei vine din țărână, ne unge inima și se metamorfozează, pînă în al nouălea Cer. Așa m-am simțit într-o seară, la spectacolul oferit de un artist generos, Nicolae Voiculeț, în memoria și la împlinirea a 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase. Voiculeț nu ne-a cântat. El a fost un Modigliani care ne-a sculptat-o pe Maria Tănase direct în inimi. Acordurile vin dintr-un timp care ne’a părăsit, ni se înșurubează în miocarduri și vibrează adânc, până în valea sufletului românesc. Muzica ei ne ridică sufletele din genunchi și unge suferințele. E solemnă și electrizantă, în egală măsură.
Și a mai existat un drum al Gorjului, ca o golgotă a iubirii infinite. „că la Gorj te duci și vii, dorul n-are căpătâi”…
De la părintele Stăniloae știm că iubirea este singura putere prin care sufletul învinge moartea. Maria Tănase a cântat iubirea pură, dragostea fără compromis și fără sfârșit. A iubit oamenii și a dorit să-i știe fericiți. Când a aflat că trebuie să-i întoarcă răsuflarea de viață Tatălui Nostru, n-a vrut să o plângă nimeni. Ca a dovadă că generozitatea ei sufletească rupea granița orgoliului, a cerut, prin testament, ca oamenii să nu fie anunțați. Nu vroia „mascaradă si panoram”. Însă, ca un semn că Dumnezeu ne vrea umili, 1 milion de oameni au venit la înmormântare.❗️
Apoi, într-o zi de iunie, de pe un răzor de aștri, prin pacea clipelor târzii a venit chemarea direct din ochii albaștri ai lui Dumnezeu. Cel mai mare rapsod al muzicii populare s-a urcat pe o pasăre măiastră și s-a mutat între stele. În urma ei au rămas circa 400 de cântece și multă dragoste. Și pentru că toate astea trebuiau să poarte un nume, un singur nume, cum spune poetul, atunci i s-a spus simplu: Maria Tănase”, scrie deputatul Radu Popa, pe pagina sa de socializare.

AUTOR: F.S.