You are currently viewing SUA anulează o serie de sancțiuni impuse Iranului, pentru a le permite accesul la internet

SUA anulează o serie de sancțiuni impuse Iranului, pentru a le permite accesul la internet

SUA au anuntat joi anularea unor sanctiuni economice si financiare impuse Iranului, autorizand vanzarea de echipamente si componente software catre particulari iranieni, cu scopul de a facilita accesul la Internet.

„Poporul iranian trebuie sa poata comunica si sa aiba acces la informatii fara sa fie tinta unor represalii din partea Guvernului sau”, a apreciat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, citata intr-un comunicat.

„Cu scopul de a contribui la facilitarea circulatiei libere a informatiilor in Iran (…) Trezoreria, impreuna cu Departamentul de Stat (…) autorizeaza exportul catre Iran a unor servicii, componente software si echipamente”, anunta un comunicat al Trezoreriei.

Statele Unite, care impun un regim sever de sancțiuni împotriva Teheranului din cauza programului său nuclear, intenționează de-acum să autorizeze exportul către Iran a unor aparate ce nu pot fi folosite în scopuri militare, precum telefoane mobile, între care smartphone-uri cu cartele SIM, telefoane prin satelit sau modemuri pentru conectare la Internet, potrivit listei publicate de Biroul de control al bunurilor străinilor (OFAC).

Anularea acestor sanctiuni va „permite cetatenilor americani sa furnizeze poporului iranian echipamente de comunicare mai sigure si mai sofisticate, cu scopul de a comunica intre ei si cu lumea intreaga”, precizează comunicatul Trezoreriei americane.

Teheranul a criticat sâmbătă decizia Statelor Unite de a face excepţii de la sancţiuni pentru a facilita accesul la internet pentru cetăţenii iranieni.

Prin reducerea severităţii unei serii de sancţiuni în domeniul comunicaţiilor – menţinând în acelaşi timp presiunea maximă – SUA urmăresc să îşi atingă obiectivele împotriva Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Nasser Kanaani, citat de presa de stat.

Editor: I.F.A.