You are currently viewing Ionuț Săvoiu a participat la Târgul Internațional de Tehnologie de Transport – InnoTrans, de la Berlin

Ionuț Săvoiu a participat la Târgul Internațional de Tehnologie de Transport – InnoTrans, de la Berlin

Săptămâna trecută a avut loc, la Berlin, Târgul Internațional de Tehnologie de Transport – InnoTrans. Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din România a fost reprezentat la eveniment de o delegație condusă de Ionuț Săvoiu, secretar de stat, coordonator al domeniului feroviar. Oficialii români, alături de Excelența Sa, Adriana-Loreta Stănescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania au vizitat atât pavilioanele ţărilor participante, cât și standurile companiilor românești prezente la Berlin: Astra Vagoane Călători, Atelierele CFR Grivița, Electroputere VFU, Flexibil, RAAL, Remarul 16 Februarie, Softronic.

De asemenea, delegația condusă de către secretarul de stat dâmbovițean a avut discuții cu reprezentanții Ministerului Digitalizării și Transporturilor din Germania, delegația germană fiind condusă de Michael Theurer, secretar parlamentar de stat. Pe lângă schimbul util de informații, necesare pentru asigurarea fluxului de transport feroviar dinspre Ucraina, au avut loc și discuții privind necesitatea alinierii infrastructurii din statele candidate la ecartamentul european, demers susținut și de România, și stabilirea unui schimb de experiență între autoritățile germane și cele române, în special pe teme legate de reforma feroviară și colaborarea dintre autorități și operatorii de transport feroviar.

„În urma discuțiilor cu colegii germani sper să primim un sprijin în proiectarea strategiei de dezvoltare feroviară, inclusiv investiții în linii de mare viteză și, foarte important, un transfer de know-how în ceea ce privește accesul la tehnologii verzi și eficiente. În perioada următoare ambele ministere de resort, precum și reprezentanții sistemelor feroviare din România și Germania, vor face demersurile necesare pentru concretizarea acestor discuții printr-un protocol de colaborare româno-german în domeniul feroviar”, a declarat Ionuț Săvoiu, în urma întâlnirii.

Delegația română a avut şi o întâlnire cu Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi. Stadiul proiectelor românești finanțate din fonduri nerambursabile europene a fost subiectul cel mai important discutat, având în vedere sprijinul financiar pe care Comisia Europeană îl acordă României pentru noi proiecte feroviare.

AUTOR: F.S.