You are currently viewing Șeful ANAF: Una din patru firme din România nu are cont bancar, lucrează numai prin numerar

Șeful ANAF: Una din patru firme din România nu are cont bancar, lucrează numai prin numerar

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a afirmat duminică, la Digi24, că în România sunt aproximativ 300.000 de firme care nu au cont bancar, dintr-un total de 1,6 milioane de firme, potrivit News.ro. Heiuş a precizat că se lucrează la modificarea Codului de procedură fiscală, însă aceste firme nu pot fi obligate să îşi deschidă conturi.

Am constatat, făcând diverse analize, există undeva în jur de 300.000 de agenţi economici care nu au cont bancar. ANAF nu are nicio vină. Nu au cont bancar prin care să îşi ruleze plăţile, veniturile, lucrează numai prin numerar. Am fost la fel de surprins. Mai mult, o parte dintre ei sunt înregistraţi în scopuri de TVA. Totalul este 1,6 milioane. O firmă din patru din România nu are cont bancar”, a subliniat Heiuş, la Digi24.

Acesta a adăugat că lucrează la modificarea Codului de procedură fiscală.

Acum lucrez la o modificare la Codul de procedură fiscală prin care încerc să reglementez acest aspect. Îmi este teamă că s-ar putea să ne lovim de nişte directive europene, nu poţi să îi impui cuiva să îşi deschidă un cont bancar. Pe de altă parte mi se pare anormal să înfiinţezi o firmă, primeşti toate înregistrările, dar nu te mai duci să deschizi un cont curent la bancă cum este normal. Şi vii în data de 25, dacă vii, cu plăsuţa şi plăteşti nişte impozite cash la trezorerie. Cei care nu au cont bancar sunt prinşi într-o analiză de risc că ceva se întâmplă acolo”, a declarat Lucian Heiuş.

Editor: I.F.A.