You are currently viewing Asociația Energia Inteligentă: Reactoarele modulare mici sunt sigure, oferă energie curată și sunt sustenabile. La Doicești, nivelul de radiații va fi inofensiv

Asociația Energia Inteligentă: Reactoarele modulare mici sunt sigure, oferă energie curată și sunt sustenabile. La Doicești, nivelul de radiații va fi inofensiv

Reactoarele modulare mici sunt sigure, oferă energie curată și sunt sustenabile, dau asigurări experții Asociației „Energia Inteligentă”, care au făcut un studiu privind investiția care ar putea repune Doiceștiul și România, pe harta energetică a lumii.

Asociația Energia Inteligentă este o organizație non-profit care reunește profesioniști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice și eficienței energetice. Membri săi militează pentru creșterea transparenței în piața de energie, un preț corect la gaze și electricitate și o bună informare a consumatorilor casnici și non-casnici de gaze și energie.

În urma studiului realizat, asociația informează că tehnologia este sigură, și mai mult decât atât, deja utilizată, de peste 60 de ani, în peste 300 de aplicații din întreaga lume.

„Așadar tehnologia nu este nouă (…) Tehnologia NuScale este cea mai matură din lume, când vine vorba despre reactoarele modulare de mici dimensiuni. Timp de 10 ani, peste 500 milioane de dolari au fost investiți în testarea conceptului. În august 2020, unul dintre cei mai stricți reglementatori din lume, Comisia de Reglementare a Statelor Unite a aprobat conceptul și tehnologia folosită”, se arată într-un comunicat transmis de Asociația Energia Inteligentă.

Experții subliniază că siguranța este marele avantaj al reactoarelor modulare mici, iar pe lângă faptul că sunt sigure, acestea nu polueazăși pot genera energie, la capacitate maximă, indiferent de condițiile meteorologice, lucru de care avem mare nevoie în contextul crizei economice care amenință că va continua să se adâncească.

În ceea ce privește nivelul radiațiilor, se pare că acesta ar fi infim, la Doicești, după cum arată și o comparație cu centrala de la Cernavodă.

Dacă facem o comparație simplă între reactoarele modulare mici și centrala de la Cernavodă, observăm că puterea reactorului mic ajunge la maxim 10% din ce este instalat la singura noastră centrală nucleară din țară. În ceea ce privește radiațiile, calculele științifice arată că emisiile de radiații la un reactor modular de mici dimensiuni sunt de 50 de ori mai mici decât la o simplă radiografie toracică. În ultimii 25 de ani, rapoarte anuale naționale privind starea de sănătate demonstrează că nu sunt riscuri pentru populație și nici asupra mediului în zona Cernavodă. Relația logică este simplă. Dacă la Cernavodă, unde sunt instalate două reactoare de mare putere, într-un sfert de secol nu s-a depistat nici o problemă de sănătate publică, atunci la Doicești, unde puterea instalată este de 10 ori mai mică, nivelul de radiații va fi, de asemenea, inofensiv”, se mai arată în comunicat.

Cocluzia formulată de experți este una încurajatoare. Tehnologia care ar fi folosită la Doicești este sigură și testată, potențialul economic, energetic și al generării de forță de muncă este unul foarte mare, iar pentru liniștirea scepticilor, vom avea, cel mai probabil, ocazia de a vedea o tehnologie similară la lucru, în SUA, înainte ca aceasta să-și înceapă activitate, în România.

S-au pus multe întrebări despre viabilitatea tehnologiei. Trebuie să știe toată lumea un lucru clar: centrala de la Doicești nu va fi operațională până la finalul acestui deceniu. Între timp, o altă centrală, localizată în SUA, în statul Idaho, va fi pusă în funcțiune. De ce? Pentru că proiectul de acolo este într-un stadiu mult mai avansat. Compania americană a încheiat mai multe parteneriate și a semnat mai multe memorandumuri cu state din Europa, din Asia și chiar din Orientul Mijlociu, pentru dezvoltări similare cu ceea ce se va construi la Doicești. Este greu de spus care va fi primul proiect care va genera energie din această tehnologie inovatoare, în afara SUA, dar ar trebui să fim mândri dacă el s-ar realiza în România.”

AUTOR: F.S.