You are currently viewing Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Dâmboviţa ia poziție privind discuțiile legate de schimbarea modalității de calcul a pensiilor magistraților

Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Dâmboviţa ia poziție privind discuțiile legate de schimbarea modalității de calcul a pensiilor magistraților

Într-un moment în care discuțiile privind schimbarea modalității de calcul a pensiilor judecătorilor iau amploare, Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Dâmboviţa s-a reunit, pentru a dezbate cu precădere acest subiect. Într-un comunicat care a fost transmis la redacție, după această ședință, se subliniază importanța evitării oricăror „experimente legislative”, de natură a vulnerabiliza independenţa puterii judecătoreşti prin afectarea statutului magistraţilor, care ar putea inclusiv adânci, „sub nivelul critic”, deficitul de judecători.

În vederea asigurării unei bune funcţionări a sistemului judiciar Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Dâmboviţa, în unanimitate, a adoptat prezenta hotărâre, prin care:
Solicită celorlalte puteri ale statului să respecte statutul constituţional al judecătorilor, ale cărui repere constituţionale se regăsesc în prevederile art.124 alin. (3) şi art.125 din Constituţia României, şi să îşi asume principiile stabilităţii şi previzibilităţii acestui statut.
Solicită executivului şi legislativului să respecte principiul cooperării loiale între puterile statului, astfel încât orice demers legislativ privind modificarea condiţiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecătorilor să fie făcut cu consultarea reală şi efectivă a sistemului judiciar, evitând afectarea statutului judecătorilor în funcţie prin măsuri intempestive şi populiste care ar afecta grav echilibrul sistemului judiciar şi garanţiile de independenţă ale acestuia”, se arată în comunicatul de presă.

Discuțiile au loc, în contextul în care Banca Mondială a emis un set de recomandări, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pe care România le are de respectat, pentru a nu pierde finanțări de miliarde de euro. Prima recomandare este ca pensia să nu mai fie mai mare decât venitul aflat în plată, formula de calcul să fie unitară pentru magistrați și polițiști, iar pensia de serviciu să fie egală cu 65% din media veniturilor brute lunare încasate pe cei mai buni cinci ani succesivi din ultimii zece ani de activitate. Aceste schimbări ar trebui făcute procentual, în următorii zece ani. O altă recomandare a Băncii Mondiale este ca, tot în următorii zece ani, vârsta de pensionare să crească treptat până la 65 de ani, dar și vechimea minimă în specialitate, până la 25 de ani în cazul polițiștilor, și la 30 de ani, în cazul magistraților.

AUTOR: F.S.