În cadrul alegerilor ”midterm”, alegătorii din SUA decid partidul care va deține puterea în Congres, însă există o miză și mai mare care are legătură cu susținerea Ucrainei în războiul pe care îl poartă cu Rusia.
Scrutinul, numit și ”midterm”, are loc exact la jumătatea mandatului de patru ani al președintelui, iar în alegeri intră toți membrii Camerei Reprezentanților, o treime din Senat, precum și mulți guvernatori de state.
Brandon Conradis, editor politic al site-ului de știri The Hill din Washington, D.C. și fost colaborator al DW, crede că un număr mare de oameni se vor îndrepta din nou spre secțiile de votare la alegerile de la mijlocul mandatului din acest an, care vor avea loc pe 8 noiembrie.
„Datele arată că prezența la vot probabil va înregistra o cotă semnificativ mai mare decât de obicei la alegerile de la mijlocul mandatului„, subliniază Conradis pentru DW.
„Cred că asta arată că oamenii sunt îngrijorați de situația în care se află țara în acest moment.”
Divizarea extremă a populației și problemele diverse și diferite care îi preocupă pot fi o motivație care îi împinge pe oameni la urne, în ideea că tabăra adversă nu trebuie să câștige niciun loc în Congres.
„Inflația, economia și rata criminalității sunt factori importanți pentru alegătorii conservatori. Acestea sunt de altfel lucrurile despre care vorbesc în principal candidații lor”, spune Laura Merrifield Wilson, politolog la Universitatea din Indianapolis, într-un interviu acordat DW.
„La democrați, marea problemă este avortul”, spune aceasta.
Însă, preocupările alegătorilor democrați depășesc această tematică, explică Wilson. Ei se tem că, după ce a respins dreptul la avort la nivel național, Curtea Supremă ar putea aborda şi alte chestiuni sociale, restricționând, de pildă, drepturile homosexualilor.
În situaţia în care democrații ar pierde controlul în Camera Reprezentanților, în Senat sau în ambele camere ale Congresului, doua jumătate a mandatului lui Biden ar fi foarte complicată, de vreme ce adoptarea de legi fără o majoritate în Congres devine semnificativ mai dificilă.
De asemenea, mulți republicani susțin afirmația lui Donald Trump (infirmată în repetate rânduri) că rezultatele alegerilor din 2020 au fost fraudate și că Biden nu este președintele de drept al SUA.
Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, opoziţia republicană are şanse mari de a obţine în plus cel puţin 10 până la 20 de locuri în camera inferioară – suficient pentru a-şi asigura o majoritate. Sondajele sunt mai amestecate în ceea ce priveşte soarta Senatului, unde democraţii speră să-şi păstreze majoritatea.
Experții preconizează că Partidul Democrat va pierde controlul asupra Casei Reprezentanților, în timp ce cursa electorală pentru locurile din Senatul american rămâne strânsă.
Potrivit unui sondaj cumulativ realizat de FiveThirtyEight, aproximativ 53,2% dintre americani nu sunt de acord cu politicile adoptate până în prezent de administrația Biden.
Achiziționarea Twitter de către controversatul miliardar, proprietar al Tesla, cu doar o săptămână înainte de alegerile parțiale, a încins și mai mult dezbaterea politică și tensiunile între democrați și republicani.
În fundal, războiul din Ucraina joacă un rol major în această confruntare electorală, ce se desfășoară la jumătatea mandatului lui Joe Biden, un președinte cu o susținere de numai 42%.
Invazia lui Putin și perturbările economice provocate de pandemie au dus la o inflație ridicată și criză energetică. Acești doi vectori au provocat o scădere a încrederii în președintele american.
Editor: I.F.A.