Contractele de Servicii Publice, în transportul feroviar au primit undă verde. Acestea au fost lansate pe circuitul de avizare de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Contractele au fost prezentate, ieri, de către președintele ARF, Ștefan Roșeanu, în prezența secretarului de stat, Ionuț Săvoiu, și a directorul Direcției de Transport Feroviar din Ministerul Transporturilor, Dragoș Anoaica.
Odată aprobate, ele vor garanta că timp de zece ani cei șase operatori de călători, CFR Călători și cinci operatori privați, îți vor avea asigurate pozițiile pe piață.
„În acești zece ani trebuie să facem ca aceste societăți să devină o plusvaloare pentru economia României, să genereze profit și să asigure locuri de muncă”, a spus Ștefan Roșeanu.
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionuț Săvoiu, responsabil cu coodonarea sectorului feroviar, a dat asigurări că se fac eforturi pentru a se atinge ținta în privința tuturor demersurilor care trebuie făcute, pentru aprobarea acestor noi contracte, în termen. În prezentarea sa, șeful ARF a menționat că va fi vorba de un program de transport predictibil, pe zece ani, dar și pentru fiecare an în parte.
Astfel, spune Ștefan Roșeanu, în 2026 sau 2027 activitatea feroviară ar putea ajunge înapoi la productivitatea de dinainte de 1998. „În multe dintre gările din România vom începe din nou să găsim trenuri”, a spus președintele ARF. El amenționat că, de exemplu, vom avea trenuri în timpul nopții pe Valea Prahovei, dar și spre și dinspre litoral.”
Fiecare operator de transport feroviar va fi evaluat periodic în funcție de mai mulți indicatori cantitativi și calitativi referitori la serviciile pe care le prestează.
Dacă în cazul celor cantitativi, cuantificarea este simplă, matematică, în ceea ce-i privește pe cei calitativi intervine aspectul subiectiv. Ștefan Roșeanu a explicat că în acest caz evaluarea se va face pe baza unor sondaje realizate în rândul călătorilor.
AUTOR: F.S.