În perioada 31.10-04.11.2022 o echipă a Liceului Teoretic „Petru Cercel” Târgoviște, formată din doamnele profesoare de geografie Bucăloiu Ionela și Voicu Cătălina, la care s-a adăugat un membru al personalului didactic auxiliar, Dorobanțu Cătălin, a participat la cursul de formare profesională „Nature connection”, care s-a desfășurat la Woodstown, regiunea Waterford, Irlanda.
Prin parcurgerea acestui curs de formare s-a urmărit perfecționarea următoarelor competențe:
– creşterea gradului de educare, informare şi responsabilizare a participanților în vederea adoptării unui comportament ecologic;
– listarea unor activități extracurriculare prin valorificarea potențialului natural local;
– reflectarea asupra propriului proces de învățare prin utilizarea Competențelor cheie din Youth Pass și prin oferirea oportunității de consolidare a capacităților în contextul Programului Erasmus+.
Fiecare reprezentant al țărilor participante (Armenia, Cehia, Estonia, Finlanda, Irlanda, România, Spania) a prezentat un scurt istoric al activităților derulate în mijlocul naturii și în care s-a implicat.
Activitățile de formare au fost extrem de inovative și originale, accentul fiind pus pe caracterul preponderent practic al activităților pe care cadrele didactice le pot desfășura cu elevii în natură. Exerciţiile practice (fie că a fost vorba de ateliere, jocuri sau altele) au fost însoţite de momente de reflecţie, într-un proces continuu de cunoaştere plasată în acţiune.
De asemenea, țara gazdă a organizat cinci ateliere practice de-a lungul coastei de sud și sud-est a Irlandei, ocazii cu care au fost explorate: coastele de sud-est ale Oceanului Atlantic, cascadele Mahon Falls și Kilfane, Munții Comeragh, au fost studiate ecosisteme specifice pădurii de conifere, prilej cu care fiecare participant a propus activități concrete de implicare a elevilor în activități derulate în mijlocul naturii, dar și măsuri de diminuare a poluării și degradării mediului înconjurător.
Cursul de formare va aduce, cu siguranță, în școala noastră, schimbări benefice de viziune asupra modului de desfășurare a activităților extracurriculare ecologice.
Prof. Voicu Cătălina: „Oportunitatea de a participa la activitățile de formare profesională m-a ajutat să acumulez cunoștințe noi despre cele mai eficiente strategii didactice prin care pot îmbina teoria cu practica. A fost o experiență deosebită atât din punct de vedere al formării profesionale, cât și al schimbului intercultural cu celelalte echipe din țările participante.”
Prof. Bucăloiu Ionela: „Mă bucur că am avut ocazia de a mă dezvolta personal și profesional prin participarea la cursul ,,Nature connection”. Consider că fiecare profesor ar trebui să aibă oportunitatea de a interacționa cu persoane din diferite țări, de a face schimb de idei și bune practici în scopul adoptării unei strategii didactice adecvate astfel încât fiecare elev să conștientizeze necesitatea protejării componentelor mediului înconjurător și să se implice activ și responsabil în acțiuni ecologice”.
Dl. Dorobanțu Cătălin: „Cursul „Nature connection” a fost o experiență unică, utilă și foarte frumoasă. Consider că această experiență pozitivă va contribui la creșterea performanțelor mele profesionale în domeniul educației ecologice. Recomand formarea profesională prin programul Erasmus +.”