Experții au avertizat că Europa se confruntă cu o „epidemie de cancer” dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stimula tratamentul și cercetarea. Se estimează că 1 milion de diagnostice au fost “ratate” în timpul pandemiei.
Impactul Covid-19 și concentrarea atenție în această direcție au creat o slăbire a sistemului medical oncologic și o încetinire a cercetării cancerului pe întregul continent. Dacă nu sunt abordate în mod urgent, vor întârzia rezultatele asupra tratării cancerului cu aproape un deceniu, spun experții de top în domeniul sănătății, potrivit unui articol publicat de The Guardian.
Mai mult, 50% dintre pacienţii care aveau cancer au fost nevoiţi să-şi amâne operaţiile sau şedinţele de chimioterapie, se mai arată în raport.
„Estimăm că aproximativ un milion de cancere au rămas nediagnosticate în toată Europa în timpul pandemiei de COVID-19. Suntem într-o cursă contracronometru pentru a depista aceste cazuri”, a declarat profesorul Mark Lawler, de la Universitatea Belfast, preşedintele comisiei care a întocmit raportul.
„În plus, a fost afectată serios şi cercetarea oncologică. Laboratoarele au fost închise, iar testele clinice au fost anulate în primul val al pandemiei. Suntem îngrijoraţi că Europa se îndreaptă către o epidemie de cancer în următorul deceniu, dacă cercetarea în privinţa cancerului nu va deveni o prioritate a sistemelor naţionale de sănătate„, a adăugat acesta.
Un alt efect al pandemiei este că pacienţii care se prezintă acum la medic au forme mai grave ale bolii.
„Există dovezi în curs de dezvoltare că o proporție mai mare de pacienți sunt diagnosticați cu stadii ulterioare de cancer în comparație cu ratele pre-pandemie, ca urmare a întârzierilor substanțiale în diagnosticarea și tratamentul cancerului. Această schimbare de stadiu a cancerului va continua să pună presiune pe sistemele oncologice europene în anii următori. Aceste probleme vor compromite în cele din urmă supraviețuirea și vor contribui la o calitate inferioară a vieții pentru mulți pacienți europeni cu cancer.”
Raportul a analizat datele și a constatat că medicii au tratat cu 1,5 milioane de bolnavi de cancer mai puțin în primul an al pandemiei, unul din doi pacienți cu cancer nefiind operat sau neavând parte de chimioterapie în timp util. Aproximativ 100 de milioane de screening-uri au fost ratate și se estimează că până la 1 milion de cetățeni europeni ar putea avea un cancer nediagnosticat.
Editor: I.F.A.