Europa este vulnerabilă din punct de vedere economic deoarece se bazează prea mult pe importurile de tehnologii vitale, cum ar fi cipurile fabricate în Taiwan, a declarat joi premierul finlandez Sanna Marin.
„Când ne uităm la cipuri sau semiconductori, suntem prea dependenţi, suntem prea dependenţi de Taiwan, suntem prea dependenţi de anumite surse”, a declarat Marin la evenimentul Slush startup din Helsinki.
Dacă Europa nu-și construiește propria capacitate tehnologică, aprovizionarea ar putea fi afectată în perioade de criză, așa cum a fost cazul în primele zile ale pandemiei de coronavirus sau cu războiul din Ucraina, a adăugat Marin.
”Vreau să subliniez know-how-ul, cunoștințele, capacitățile tehnologice pe care ar trebui să le avem și să ne asigurăm că nu facem aceleași greșeli cu tehnologia pe care le-am făcut cu energia, pe care le-am făcut cu materialele medicale”, a completat aceasta.
În timpul discuției Consiliului European privind China de luna trecută, liderii au fost avertizați că orice izbucnire a unui conflict cu Taiwanul – pe care Beijingul îl consideră o provincie renegată – ar provoca probabil perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare cu tehnologie, potrivit unui diplomat.
La începutul acestui an, UE şi-a dezvăluit propriul plan privind cipurile, cu scopul de a împinge cota de piaţă a blocului în lanţul valoric global al semiconductorilor la 20% până în 2030.
Actul european privind cipurile este menit să consolideze competitivitatea și reziliența Europei și va contribui la realizarea atât a tranziției digitale, cât și a celei verzi.
Editor: I.F.A.