You are currently viewing Anul acesta, Romsilva a vândut 1,63 milioane mc de lemn de foc pentru populaţie
O echipa de muncitori sparge lemne, in curtea firmei SC DANI LEMNE DE FOC SRL, in Bucuresti, vineri, 1 noiembrie 2013. Pretul gigacaloriei se mareste anul acesta in mai multe orase din Romania, in timp ce in Capitala se mentine la nivelul celui de anul trecut. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Anul acesta, Romsilva a vândut 1,63 milioane mc de lemn de foc pentru populaţie

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a vândut, în primele 10 luni ale acestui an, 1,63 milioane de metri cubi (mc) de lemn de foc pentru populaţie, cu 26% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, preţul mediu de valorificare înregistrând o creştere cu 25%, a declarat, pentru Agerpres, Bogdan Boghian, şef birou în cadrul Direcţiei Comerciale a instituţiei.

În primele 10 luni ale anului curent unităţile din structura Regiei Naţionale a Pădurilor au valorificat un volum de 1,63 milioane metri cubi de lemn de foc pentru populaţie, cu 26% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021. Preţurile de valorificare variază în funcţie de specie, de condiţia de livrare, dar şi în funcţie de zona în care se realizează comercializarea lemnului. Astfel, în cazul diverselor specii moi, preţul pleacă de la 160 de lei/mc în zona de sud şi poate ajunge la aproximativ 350 de lei/mc în cazul lemnului de foc de diverse specii tari, în timp ce în zona de nord, unde resursa este mai însemnată, preţurile sunt mai scăzute, respectiv în jur de 100 de lei în cazul lemnului de răşinoase şi în jur de 250-300 de lei în cazul diverselor specii tari”, a subliniat Boghian.

În ceea ce priveşte plafonarea preţului la lemnul de foc pentru populaţie la 400 de lei/mc, măsura care a creat un blocaj în piaţă, Boghian a transmis că aceasta este o decizie a Guvernului, pe care o respectă.

Totuşi, trebuie să menţionez că, în general, Regia Naţională a Pădurilor valorifică lemn de la locul de recoltare, din pădure, de la platformele forestiere situate la drumurile de acces, iar preţul mediu realizat la 10 luni este de 230 de lei/mc. Însă, pentru a ajunge lemnul la beneficiarul final, trebuie să acceptăm că mai sunt şi alte cheltuieli care intervin, respectiv cheltuieli de transport, cheltuieli de manipulare, de secţionare, de despicare şi alte cheltuieli. Noi asigurăm şi aceste servicii de transport al lemnului, secţionare sau paletizare, pentru circa 7% din volumul pe care-l oferim către populaţie”, a explicat reprezentantul Romsilva.

Acesta a susţinut că, până la finele anului, volumul total de lemn care va fi pus pe piaţă de RNP – Romsilva va ajunge la 10 milioane metri cubi, fiind suplimentat cu 500.000 metri cubi, faţă de programul iniţial de 9,5 milioane recoltat din pădurile proprietate publică a statului.

Nu în ultimul rând, oficialul Romsilva a menţionat că, începând din 2023, instituţia pe care o reprezintă va fi obligată să valorifice 50% din volumul pe care îl recoltează ca lemn fasonat, în condiţiile în care, până în prezent, media multianuală era de circa 30%.

Consiliul de Administraţie al RNP – Romsilva a aprobat, în şedinţa din data de 10 octombrie 2022, un volum de 10 milioane de metri cubi pentru a fi recoltaţi în 2023 din pădurile proprietatea publică a statului, iar din acest volum 50% urmează să fie valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forţe proprii sau contracte de prestări servicii de exploatare forestieră, şi 50% prin licitaţii de vânzare a lemnului pe picior către agenţii economici atestaţi.

Regia Naţională a Pădurilor este obligată, începând de anul viitor, să valorifice 50% din volumul pe care-l recoltează ca lemn fasonat. Adică lemn deja tăiat, în sortimente industriale, nu pe picior. Anul acesta considerăm că a fost un an pregătitor. Şi până acum am valorificat lemn fasonat, dar am avut o medie multianuală de circa 30%. Anul acesta, cred că vom reuşi să ajungem la un procent de 40% şi îl considerăm un an pregătitor pentru anul viitor. Practic, şi la operatorii economici volumul oferit şi adjudecat este mai mare decât anii trecuţi cu circa 35% ca lemn fasonat”, a mai spus Bogdan Boghian.

Editor: I.F.A.