Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 28 noiembrie 2022, pentru consultări politice, pe Gordan Grlić Radman, ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Croația, în contextul vizitei efectuate la București de demnitarul croat, la invitația omologului român.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au salutat aniversarea a 30 de ani de relații diplomatice româno-croate și au evidențiat nivelul foarte bun al dialogului politic bilateral, precum și interesul manifest al ambelor părți pentru dinamizarea cooperării economice și valorificarea potențialului de cooperare sectorială.
Discuțiile au prilejuit trecerea în revistă a evoluțiilor legate de obiectivul comun al României și Republicii Croația de aderare la Spațiul Schengen, cei doi miniștri exprimând speranța că o decizie favorabilă ambelor state va fi adoptată în acest sens, cât mai curând posibil, având în vedere că cele două state fac parte din soluția pentru întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene și pentru crearea unui spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient în fața provocărilor la adresa securității interne a Uniunii.
De asemenea, ce doi oficiali au discutat și despre prioritatea acordată de cele două țări procesului de aderare la OCDE.
Totodată, șefii diplomațiilor română și croată au avut un schimb aprofundat de opinii privind situația de securitate din regiune, ce a evidențiat similaritatea pozițiilor împărtășite în cadrul UE și NATO, inclusiv în contextul provocărilor multidimensionale – securitare, umanitare și economico-sociale – generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucraina, cu implicații dintre cele mai grave la nivel regional și global.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a prezentat, în context, sprijinul comprehensiv acordat de România Ucrainei și celor peste 2.9 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granițele țării noastre, precum și pentru combaterea efectelor războiului asupra securității alimentare, prin facilitarea tranzitului prin porturile românești de la Dunăre și Marea Neagră, din 24 februarie și până în prezent, a peste 8.4 milioane de tone de cereale și alte produse agricole, către state terțe vulnerabile.
De asemenea, a subliniat și necesitatea continuării politicii de sancțiuni și a măsurilor de tragere la răspundere a autorilor crimelor de război comise în Ucraina.
Aurescu a prezentat asistența substanțială acordată Republicii Moldova, pe plan energetic, economic și social.
Cei doi miniștri de externe au exprimat susținerea fermă a ambelor state pentru politica de extindere a Uniunii Europene, cu sublinierea importanței acordării de asistență și expertiză statelor candidate și potențial candidate, pentru avansarea reformelor necesare îndeplinirii criteriilor de aderare, atât în privința partenerilor din Vecinătatea Estică (Republica Moldova, Ucraina și Georgia), cât și a celor din regiunea Balcanilor de Vest.
Totodată, a fost evidențiat rolul de catalizator al procesului de integrare europeană pentru stabilitatea regională.
Consultările au abordat și cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice și măsurile de implementare a deciziilor Summitului NATO de la Madrid și a Noului Concept Strategic al NATO, cu accent pe necesitatea întăririi posturii de descurajare și apărare a Flancului Estic al Alianței.
Nu în ultimul rând, cei doi miniștri de externe au discutat despre cooperarea regională, în special legat de prioritățile României în calitate de gazdă, în 2023, a viitorului Summit al Inițiativei celor Trei Mări, precum și despre Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, fiind evidențiată importanța promovării proiectelor strategice de interconectare, precum și a celor care contribuie la creșterea rezilienței statelor din regiune.
Editor: I.F.A.