Comisia Europeană a prezentat, miercuri, o evaluare a Ungariei, iar rezultatele arată că statul nu a progresat suficient în privința reformelor, astfel că se propune suspendarea plății a 7,5 miliarde de euro din PNRR.
Banii, care se propun a nu mai fi virați Ungariei, sunt pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune.
CE a prezentat miercuri Ungariei evaluarea în cadrul procedurii de condiționalitate, care arată că, în pofida măsurilor luate, „există în continuare un risc pentru bugetul UE„, având în vedere că măsurile de remediere care mai trebuie îndeplinite sunt de natură structurală și orizontală.
Chiar dacă o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs, Ungaria nu a reușit să pună în aplicare adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare până la termenul limită de 19 noiembrie.
Executivul ungar a promis, printre altele, să înființeze o Autoritate de Integritate care să supravegheze transparența procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică, să includă fundațiile de interes public în procedurile de achiziții publice, să introducă un nou sistem de declarare a averii, să asigure controlul judiciar al hotărârilor procurorilor și să consolideze cooperarea cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Termenul asumat de Guvernul Orbán a expirat.
Pe 18 septembrie, CE a decis să suspende 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde de euro.
Propunerea Comisiei ar urma să fie votată de Consiliul European până pe 19 decembrie. Ungaria pierde banii doar dacă măsura este votată de o majoritate calificată.
Editor: I.F.A.