You are currently viewing Ungaria a renunțat la plafonul de preț pentru carburanți, după ce țara a rămas fără combustibil

Ungaria a renunțat la plafonul de preț pentru carburanți, după ce țara a rămas fără combustibil

Guvernul Victor Orban a renunțat la plafonul de preț pentru carburanți, impus în luna noiembrie 2021, pe fondul crizei provocate de lipsa importurilor și de panica care a împins șoferii să cumpere cât mai multă benzină și motorină.

Șeful de cabinet al premierului Victor Orban a transmis că guvernul a fost nevoit să renunțe la plafon (care urma să expire la sfârșitul anului) la recomandarea grupului Mol.

Nu mai puteam aștepta […], aceasta este singura modalitate prin care putem asigura securitatea aprovizionării cu carburanți“, a declarat Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului ungar, în cadrul unei conferințe comune de presă cu directorul executiv al Mol, Zsolt Hernadi.

Oficialul guvernamental a mai explicat faptul că renunțarea la acest plafon va stimula, cel mai probabil, creșterea inflației, fără însă a transmite un procent estimativ. Inflația anuală în Ungaria depășește 21%. Zsolt Hernandi a transmis că restabilirea importurilor și, implicit, stabilizarea situației la nivel național va dura aproximativ două luni, dar efectele eliminării plafonului vor apărea în următoarele zile.

În același timp, plafonul impus de UE pentru țițeiul rusesc, la un preț de 60 de dolari pe baril, intrat luni în vigoare, amenință să deterioreze și mai mult situația deja delicată a aprovizionării cu combustibil a Ungariei. Cea mai mare rafinărie a Ungariei, Száhahalombatta, capabilă să rafineze până la 165 de mii de barili de țiței pe zi, funcționează la capacitate redusă și nu poate acoperi cererea.

Editor: I.F.A.