You are currently viewing Centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii, deschise în toată țara…nu și în Dâmbovița

Centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii, deschise în toată țara…nu și în Dâmbovița

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, deschiderea a 59 de centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii, în toată țara. De fapt, aproape în toată țara, întrucât în județul Dâmbovița nu a fost prevăzut un astfel de centru, după cum se vede în lista publicată pe site-ul Ministerului Sănătății, aici. Aste, deși numărul copiilor care prezintă simptomatologie specifică este în creștere, de la o săptămâna la alta, iar cabinetele medicilor de familie și ale pediatrilor sunt luate cu asalt.

În centrele deschise, în 33 de județe și în capitală, copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medici specialiști. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare.

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică. Micuții cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU).

România se confruntă cu cel mai agresiv sezon al virozelor în rândul copiilor, din ultimul deceniu. Medicii au raportat 200 de cazuri în 24 de ore, dublu față de medie și atrag atenția că, de data aceasta, virusurile sunt mai agresive, deoarece s-au modificat pentru a rezista în competiție cu SARS CoV-2.

Virusul care a umplut spitalele din România se numește virus sincițial respirator și provoacă bronșiolite, mai ales în rândul copiilor foarte mici. Nu este un virus nou, apare anual, doar că acum a provocat un număr record de cazuri, nu doar la noi, ci și în restul Europei și în SUA.

În acest context, sfatul medicilor pentru părinți este să îi monitorizeze pe copii cu atenție și să meargă la spital când observă tulburări de respirație.

AUTOR: F.S.