You are currently viewing Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Fostul preşedinte liberal al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare de către Curtea de Apel Suceava, potrivit monitorulsv.ro.

Faptele au fost comise în perioada iunie 2013-septembrie 2014. Florin Țurcanu a fost condamnat doar pentru spălare de bani, iar pentru infracțiunea de trafic de influență prescripția a intervenit în luna noiembrie a acestui an, potrivit sursei citate.

Dosarul a fost trimis în judecată încă din aprilie 2016, iar la prima instanță Florin Țurcanu primise o condamnare de 4 ani și 3 luni.

”În calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, inculpatul Țurcanu Florin a pretins și primit de la administratorul mai multor firme din Botoșani sume de bani și alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea inculpatului Anușca Aristomel (socrul lui Țurcanu Florin), situat în municipiul Botoșani, la care se adaugă și cheltuieli privind achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic. Acesta din urmă, de altfel, l-a și ajutat pe ginerele său Țurcanu Florin, în sensul că a intermediat primirea banilor și a foloaselor necuvenite.

În schimbul acestor foloase, Țurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, Dângeni și Avrămeni, astfel încât să fie atribuite, prin încredințare directă, 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

De asemenea, inculpatul a pretins că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Editor: I.F.A.