You are currently viewing Dr. Felix, sfaturi pentru creșterea imunității la copii

Dr. Felix, sfaturi pentru creșterea imunității la copii

În ultima perioadă, cabinetele medicale din tot județul Dâmbovița au fost luate cu asalt. Pediatrii și medicii de familie văd zilnic sute de copii febrili, cu căile respiratorii afectate de virușii care circulă în această perioadă. Disperați, părinții caută soluții pentru creșterea imunității celor mici, ajungând de multe ori să lase mulți bani în farmacii, pentru promisiunea unor produse „miraculoase”. Iată cu ce sfaturi le vine în întâmpinare, în acest context, pediatrul Felix Georgescu.

Imunitatea are moduri diferite de a ne împiedica să ne îmbolnăvim. Există trei tipuri de imunitate: înnăscută, adaptativă și pasivă.

Imunitatea înnăscută este cea care face referire la caracteristicile ereditare privind sistemul imunitar, la prima linie de protecție împotriva microbilor.
Imunitatea adaptativă, cea care se dezvoltă pe întreaga perioadă a vieții – o dezvoltăm când suntem expuși la boli sau odată cu vaccinurile.
Imunitatea pasivă apare când suntem deja protejați de un agent patogen de imunitatea pe care am ‘’câștigat-o’’ deja de la altcineva. Este de scurtă durată – ex. anticorpii din laptele matern al mamei.

Deci în primele luni de viață deosebit de importantă este imunitatea câștigată de la mamă și alăptarea la sân. După vârsta de 6 luni bebelușul începe să își dezvolte imunitatea proprie, dar până la vârsta de un an există un risc mai mare de face infecții.

Sistemul imunitar al bebelușului se dezvoltă pe tot parcursul copilăriei, până la maturitate, însă primii trei ani de viață sunt cei mai importanți în progresul lui. Atunci sistemul imunitar învață să se lupte cu diferite boli. Rolul sistemului imunitar este acela de a proteja copilul de infecții, așadar, de a-l ajuta să rămână sănătos.

Pe măsură ce bebelușul va crește, va ieși din ce în ce mai mult din casă și va interacționa cu medii noi, își va face noi prieteni. Aceste interacțiuni înseamnă, totodată, și o expunere la o mulțime de noi bacterii. Expunerea la aceste infecții comune ce pot apărea, are un rol important în formarea unui sistem imunitar puternic.

Deci ce putem face să întărim imunitate copiilor noștri?

1. Alăptarea nou-născutului cel puțin 6-12 luni
2. Vaccinarea – vaccinarea salvează vieți
3. O alimentație echilibrată și sănătoasă – respectarea meselor principale, alimente bogate nutrițional și de calitate, bogate în vitamine și minerale.
4. Un somn de calitate – respectarea orelor de somn și a duratei somnului.
5. Expunerea treptată la mediul înconjurător. Cu cât copilul dvs interacționează mai mult cu natura, cu atât va avea o imunitate mai bună!
„Inchiderea într-un glob de cristal” și ferirea copilului de germeni nu este o soluție. Imunitatea se câștigă.
6. Diferite substanțe mai mult sau mai puțin naturale (medicament, supliment) – nu fac minuni, dar merită încercat”, precizează Dr. Felix.

AUTOR: F.S.