You are currently viewing Ionel Petre: ceva nu merge în Programul Tomata, dacă rămânem lider printre importatorii din regiune

Ionel Petre: ceva nu merge în Programul Tomata, dacă rămânem lider printre importatorii din regiune

Deși ar putea acoperi cererea internă din producția proprie, România importă roşii de peste 100 de milioane de euro, 65% din cantitate din Turcia. În valoare, România a importat roşii de 113 milioane de euro şi a exportat de 1,12 milioane de euro, importurile fiind de 100 de ori mai mari decât exporturile, potrivit datelor Eurostat. În acest context, politicianul Ionel Petre întreabă de ce Programul Tomata nu are rezultatele scontate.

„Aflăm că România este, în continuare, o țară importatoare de legume și de fructe. Concret, suntem principalul importator de roșii din Turcia, în 2022, care ne-a livrat o producție în valoare de 65.228 milioane de dolari. Urmează Ucraina – 45.320 milioane de dolari și Bulgaria – 38.113 milioane de dolari.

Cu toate ca stimulentul pentru fermieri este mulțumitor, se pare că ceva nu merge dacă rămânem lider printre importatorii din regiune.

Nu cumva programul nu a fost gândit până la final?!
Nu cumva lipsește faptul că nu stimulăm construcția de sere si solarii pentru a putea produce tot timpul anului?!
Nu cumva atunci când avem maximum de producție ar trebui să procesăm mai mult, din producție, pentru a acoperi, pe o perioada mai mare, consumul si pentru a da plus valoare?”, întreabă retoric Ionel Petre.

Costică Ciontu, decan al Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Bucureşti, a explicat care este situația, pentru Ziarul Financiar.

„Clima rece din România şi lipsa serelor şi a solariilor bine puse la punct, plus energia scumpă din toamna trecută, ne încurcă. Am vizitat în urmă cu mai bine de o lună un legumicultor român care avea producţie în solar şi îmi spunea că va opri producţia, pentru că e mult prea scump. E mai simplu şi mai ieftin să aduci din Turcia sau din Egipt, căci la ei e cald.“

AUTOR: F.S.