You are currently viewing Bogdan Aurescu: Este prematur să vorbim despre un calendar anume privind intrarea în Schengen

Bogdan Aurescu: Este prematur să vorbim despre un calendar anume privind intrarea în Schengen

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Digi24, că deocamdată este prematur să se vorbească despre „un calendar anume” în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen.

Germania trebuie spus că ne susţine în mod foarte ferm şi activ şi doreşte să întreprindă demersuri foarte bune pe lângă toţi factorii de decizie, inclusiv pe lângă Austria, pe lângă Comisia Europeană”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.

Aurescu a vorbit şi de perspectiva începerii consultărilor pe tema dosarului Schengen, în contextul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

Preşedinţia suedeză este extrem de hotărâtă să trateze cu prioritate acest subiect”, a spus el.

De asemenea, Bogdan Aurescu a amintit că pe 29 ianuarie sunt organizate alegeri în Austria, ţara care s-a opus aderării României la spaţiul de liberă circulaţie european.

Înainte de această dată, este greu de estimat care va fi poziţia Austriei”, a completat ministrul român.

În ceea ce priveşte perspectiva dosarului Schengen, ministrul român de Externe a afirmat:

Nu putem să facem abstracţie de realităţi obiective, cum sunt de exemplu cele legate din Austria sau de situaţia migraţiei pe ruta balcanică, unde România nu este plasată. (…) Acesta este şi motivul pentru care cancelarul Austriei se află în Bulgaria şi nu în România”.

Editor: I.F.A.