You are currently viewing Finlanda ia în calcul opţiunea de a adera la NATO fără Suedia

Finlanda ia în calcul opţiunea de a adera la NATO fără Suedia

Finlanda ar trebui să ia în considerare opțiunea de a adera la NATO fără Suedia, a declarat, în premieră, ministrul finlandez de externe, după ce președintele turc a sugerat că exclude să dea undă verde candidaturii suedeze, anunță France Presse și Reuters, citate de Agerpres.

Aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne ”prima opţiune”, dar ”în mod evident trebuie să evaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”, a afirmat şeful diplomaţiei, Pekka Haavisto, la televiziunea publică YLE, judecând însă că este ”prea devreme pentru a lua o poziţie”.

În viziunea acestuia, este nevoie de o pauză de câteva săptămâni înainte de a relua discuțiile dintre Finlanda, Suedia și Turcia.

Recep Tayyip Erdogan a declarat că Suedia nu mai poate conta pe sprijinul său pentru a adera la NATO după ce, în cadrul unei manifestaţii autorizate de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran.

Potrivit prevederilor, toate ţările membre NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare pentru ca acestea să poată intra în vigoare şi, astfel, cele două țări să poată beneficia de prevederile Articolului 5, ce funcționează sub principiul unui răspuns colectiv în cazul în care unul dintre membri este atacat.

Editor: I.F.A.