You are currently viewing Cehia are un nou preşedinte, fostul general Petr Pavel

Cehia are un nou preşedinte, fostul general Petr Pavel

Fostul general Petr Pavel l-a învins sâmbătă în turul doi de scrutin pe miliardarul populist Andrej Babis şi a devenit noul preşedinte al Cehiei.

După numărarea buletinelor de vot din 93% din cele aproape 15.000 de secţii de votare de către Oficiul de Statistică ceh, Pavel a obţinut 57,4% din voturi, faţă de 42,6% pentru Babis.

Petr Pavel, un general în vârstă de 61 de ani care candidează pentru prima dată, a făcut campanie ca independent şi a obţinut sprijinul guvernului de centru-dreapta care l-a înlăturat pe Babis de la putere în urma alegerilor parlamentare din 2021.

Militar de profesie și parașutist ca specialitate, Pavel a devenit celebru pentru că a salvat soldații francezi asediați de sârbi în timpul războiului din Bosnia din 1993. El declară că, în tinerețe, a făcut parte din partidul unic comunist fiindcă nu evaluase natura criminală a regimului, fapt pe care și-l asumă drept o greșeală.

Politician cu vechime și extrem de controversat, ținta unor acuzații de corupție și de colaborare cu poliția politică a fostei dictaturi comuniste de la Praga, Babis este a cincea cea mai bogată persoană din Republica Cehă, potrivit clasamentului întocmit de celebra revistă britanică Forbes.

Editor: I.F.A.